Топ 10: Културното наследство, еко проектът и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.
Ремонтът
Един от символите на София, построен в тежки времена на икономическа нестабилност и потънал в разруха години наред, най-сетне получи своя нов облик. Гара Подуяне вече е ремонтирана, реставрирана и отворена за посетители.

Книгата
На бял свят се появиха непознати за българската публика произведения на По. Недовършеният приключенски роман Дневникът на Джулиъс Родман, няколко есета и статии и ранните версии на част от най-известните му разкази. От Изток-Запад срещу 15 лв.

Изложбата
Интерактивна изложба в парк Възраждане на 20 анимирани дракона от различни митологии, приказки, филми и книги ще впечатли най-вече малчуганите. За възрастните също има плюс: подробните информационни табели и чист въздух.

© Andreas Kat

Сериалът
Никоя идея не е прекалено дива. Доказателство е сериалът на Netflix History of Swear Words, в който Никълъс Кейдж (и редица експерти) проследяват историята на нецензурните думи. Защо ни е да го гледаме? Най-малкото заради ш*****я Никълъс Кейдж.

Еко проектът
Излезе трейлърът на Зима. Филмът проследява как промените в климата се отразяват на снега и ските в българските планини. Зимите са вече по-кратки и по-непредвидими, а това, твърдят авторите, означава, че трябва да се задействаме. Спешно.

© Виктор Троянов

Анимацията
Триминутното видео на Емили Джонстоун Bloom представя тъмната и изключително самотна страна на депресията, малките спасителни жестове и мета-фората за вътрешния "разцвет" на всеки, който успее да се справи с нея.

Културното наследство
Зоната около Чернобил е широка колкото Люксембург и любопитна колкото посещение на Марс за някои туристи. Затова стискаме палци на украинския министър на културата, който предложи мястото да влезе в списъка на ЮНЕСКО. За да се помни.
© Аделина Ангелова

Приложението
Преди време ChatRoulette предизвика фурор с идеята да те изправя камера в камера с непознати. Допълнителна разработка (предпазваща от ексхибиционизъм) му даде нов живот, което може и да е полезно при социалната изолация, в която напоследък живеем.

Вдъхновението
Строили сме джинджифилови къщи (успешно или не), но IKEA избухна с инструкции за джинджифилови мебели. Опитът ни нашепва, че леглото ще е най-лесно за сглобяване, което не е супер идея, ако искаме да остане брак за похапване.

Природата
Чудатостите на планетата винаги ни радват. Този път сме изумени от насекомото, обитаващо територията на Амазония и представляващо един от 12 500 вида скакалци. И напълно неразличимо в кутия с пуканки.