Топ 10: Мисията, завръщането и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Мисията

От юли месец можем да видим първите истински барбита космонавти в Смитсоновия институт.  Тяхното приключение започна в началото на 2022 и продължи няколко месеца на съвсем реалната Международна космисческа станция. Обелечените в бели астронавски костюми кукли вече са обратно на Земята и могат да се похвалят като единствените кукли Барби, част от специалната колекция на музея, които в действителност са напуснали земната орбита.

Завръщането

Банкси с първа официална самостоятелна изложба от 14 години насам. Мястото е Галерията за съвременно изкуство в Глазгоу, а причината за избора му на галерия е пътният конус върху главата на фигурата на херцога на Уелингтън пред сградата на музея. Изложбата Cut & Run проследява творчеството на артиста в продължение на 25 години и включва шаблони, които е използвал в работата си през годините.

Книгата

От  издателство Колибри стана ясно, че този сетпември чакаме сборника от разкази на Педро Алмодовар с български превод. А ето какво споделя испанският режисьор за нея: „Тази книга е най-близка до фрагментирана автобиография, непълна и донякъде криптирана. Все пак вярвам, че читателят ще добие максимална представа за мен като филмов режисьор и като разказвач (като писател) и за това как в живота ми тези две неща се преплитат.“

Трейлърът

Задава се ново количество хитрости, мултивсленни приключения и ножове в гърба. Трейлърът на втори сезон на обичания сериал от кино вселената на Марвел Локи пристигна. Ние вече отброяваме дните до 6 октомври, когато отново се срещаме с любимия ни антигерой в стрийминг платформата на Дисни.

Абсурдът

Американската изпълнителка Тейлър Суифт предизвика земетресение. Не, не се шегуваме. По време на двата концерта на поп певицата в Сиатъл, част от световното ѝ турне, е отчетена сеизмична активност от 2.3 по Рихтер. Не преувеличаваме, когато казваме, че шоуто наистина разстърси града.


Сбогуването

Елтън Джон се сбогува с феновете си и сцената. В Стокхолм се проведе 330-ят и финален концерт от прощалното турне Farewell Yellow Brick Road, което започна през 2018 г, но беше прекъснато заради пандемията. Трогателният спектакъл продължи 2 часа и половина, в които легендарният музикант изпълни (като) за последно любимите на няколко генерации хитове от своята многогодишна кариера.

Инстаграм страницата

Пренасяме се на всяка една кино локация с Instagram акаунта на Томас Дюк, който ни показва реалните места, на които са снимани или са вдъхновили някои от най-големите холивудски и европейски продукции (включително анимационни). Вижте някои от кадрите тук

Приложението

Run Pee e приложение, което цели да направи кино преживяването ни възможно най-хубаво или по-скоро организирано. Апликацията споделя кога е най-доброто време да отидем до тоалетна по време на филм, без да изпуснем някой ключов момент или някои от най-добрите сцени в него. Базата данни съдържа повече от 1000 заглавия и се допълва всяка седмица.

Албумът

Пи Джей Харви се завръща на музикалната сцена след седемгодишна почивка с нов албум – I Inside the Old Year Dying, като на есен ни очаква и европейско турне. В пост-пънк албума усещаме силно фолк влияние, а това определено е сред по-спиритуалните ѝ и различни проекти, слбъскващи ни с новите музикални търсения на артистката.

Феноменът

Във вторник на 12 юли няколко минути преди 22:00 часа обект озари небето. Ярката светлина, забелязана през нощта е последвана от гръм, който стресна жителите в Северозападна България и стана водеща новина за броени минути.  Едва няколко часа по-късно на сутринта стана ясно, че става дума за метеор.