Топ 10: Нещата, които направиха и тази година (по-) хубава

Завръщането
Нескромно нареждаме тук собственото си завръщане близо половин година след излизането на – както си мислехме – последния ни печатен брой. За щастие грешахме – Програмата се разпространява отново и всеки ден благодарим на късмета си, че работата пак е удоволствие!

Затварянето на озоновата дупка
Звучи почти невероятно, но заплахата, която премигваше от стратосферата на планетата ни в сигнално червено в продължение на десетки години, е на път да изчезне напълно. Прогресивното свиване на дупката в озоновия слой над Арктика е факт и според учените има повече общо с прилагането на Монреалския протокол за намаляване на вредните газове, отколкото с глобалното прочистване на въздуха след като светът "затвори" за няколко месеца тази година. Каквато и да е причината, Земята получава втори шанс и това ни радва неимоверно.
© NASA Goddard/ Katy Mersmann

Графитът
Винаги разчитаме на артиста фантом Банкси да ни удари по някой изпълнен със символика шамар, когато се самозабравим като общество, но през трудната 2020 посланието му беше за надежда. Това лято социално ангажираният графити конесьор "украси" (или "вандализира" според някои) лондонското метро със спрей инсталация, включваща рисувани плъхове, боя и едно специално съобщение: I get lockdown but I get up again. Перифразираният рефрен от деветдесетарския химн на пънк бандата Chumbawamba се появи тъкмо навреме, за да напомни, че никое усещане не продължава вечно – дори най-неприятното.

Добрата новина
Независимо от собствените ни аргументи за и против, факта, че вече съществува средство за защита срещу вируса, който промени света само година след появата му, го броим за малко чудо. Все пак добрите новини са единственото, което искаме под елхата тази Коледа.

Изкуството онлайн
През 2020 се почувствахме ограбени откъм концерти, изложби, филми и фестивали, но изкуството надделя и напук на обстоятелствата продължи да се случва в глобалната мрежа. Появиха се стрийминг платформи, виртуални музейни турове, Zoom дискусии, представления и концерти от къщи, онлайн четения и още куп находчиви широко достъпни алтернативи на живото преживяване. Попиваме каквото можем, докато чакаме момента, в който пак ще пълним стадиони и зали.

Меметата
Не знаем за света, но ние със сигурност нямаше да оцелеем, без да се смеем тази година. И слава на бога на интернет – хуморът ни заливаше на потоци от статуси, снимки, вайръли, TikTok видеа и най-общо казано – мемета от всякакъв род. Черпим ви със селекция от най‑любимите ни на следващата страница.

Работата от дома
През изминалите месеци думата "хоум офис" навлезе в речника ни заедно с редица други, но само нея свързваме с уют и сигурност. Макар и по принуда, успяхме да си отделим тихо кътче за работа вкъщи и най-после разчистихме оня-шкаф-с-боклуци, който ни бодеше очите от миналата Коледа.

Оскарът
Една малка южнокорейска черна комедия с напълно непознати актьори и без никакви специални ефекти направи история на връчването на Оскарите през февруари, грабвайки най-важните статуетки, включително тази за най-добър филм. Брилянтно осмиващият социалното неравенство на азиатска почва Паразит стана първият чуждестранен филм, разбил монопола на англоговорящите фаворити на Академията, но режисьорът Понг Джун Хо не поскъпи речта си да отдаде почит на Мартин Скорсезе, за което бе аплодиран на крака от последния.

Пресъздаването на шедьоври
Скуката по време на изолацията събуди човешката креативност под различни форми, но едно от любимите ни "предизвикателства", които се нароиха из социалните мрежи тази година, бе пресъздаването на известни картини с подръчни материали. Удоволствието от откриването на приликите е несравнимо, а изобретателността на някои от участниците надминава гения и на най-великите артисти.

Билетът за космоса
НАСА спечели точка в битката за космическо надмощие, като нае частната компания на Илон Мъск SpaceX да транспортира екипаж до Международната космическа станция. Пътуването беше основополагащо по рода си, но по всичко личи, че няма да е последното: очаква се първите космически туристи да превърнат капсулата Дракон в междузвезден хотел още догодина, само някакви си 53 години след 2001: Космическа одисея.

© Phantompooper03 в Reddit

Статията е част от коледния брой на Програмата, който може да четете и онлайн: