Топ 10: Носталгията, легото, Оруел и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.
Легото
LEGO Botanical Collection е новият LEGO сет, вдъхновен от растенията. Освен че внася малко флорална свежест в домовете ни (с цветя, които никога няма да увехнат), венчелистчетата са рециклирани крила на птеродактил и глави на роботи от други комплекти, което е… ами, супер!

Морските фарове
Корабите отдавна нямат нужда от светлинните сигнали. Затова в Южна Корея са придали на конструкциите необичайни форми: рачешка щипка, молив, бейзболна бухалка, олимпийски огън, пагода… Въображението на корейците, оказва се, е богато.

© Dylan Goldby

Оруел
Авторските права за произведенията на Оруел вече са свободни, затова освен преизданията (с нов превод) на легендарните 1984 и Фермата на животните от Сиела, очакваме и малко познатите заглавия от Кръг: Не оставяй аспидистрата да увехне и Глътка въздух.

Машината за сладолед
Освен за доброто старо кафе вече има куп машини, използващи същата технология (с капсули) за приготвяне на коктейли и дори бисквитки. Е, вече ще можем да си правим и сладолед само с едно натискане на бутона. Но първо ще изчакаме да дойде лятото.

Космосът
Трудно е да си го представим, но много галактики, в този или онзи миг, се сблъскват. Екип чилийски астрофизици е засякъл галактика, "смъртно ранена" от точно такъв сблъсък. "За пръв път наблюдаваме масивна галактика в далечната Вселена, която скоро ще "умре", казват учените.

© ESO_M.Kornmesser

Дърводелецът
На @Root.furniture попаднахме съвсем случайно и останахме впечатлени от огледалата. Дърводелецът Николай Ангелов от Балчик явно има доста сръчни ръце и дарбата да превръща всяко дърво в интересни мебели и домашни аксесоари.

© ideaArt

Носталгията
Във време на криза е нормално да поглеждаме с нежност назад. На laughingsquid.com открихме поредица видео поеми, създадени от режисьора Дейвид Фридман и възхваляващи ретро предмети като видео и аудио касети или карти от библиотеката.

Музейните турове
В поредица от музейни турове ще научим историята на част от над 1600 творби, разположени в 28 зали на Квадрат 500. Групите са до 5 човека, необходимо е предварително записване. Подробностите вижте на фейсбук страницата на музея.

© Квадрат 500

Автобиографията
Трип за децата е автобиографията на Флий (басиста на Red Hot Chili Peppers). Книгата ще разочарова търсещите клюки за рокендрол войни между Кидис и Флий. Такива няма. Романът се фокусира върху човека зад изкуството и показва превръщането на един "лосанджелиски уличен тарикат в световноизвестна рок звезда".

Инстаграм профилът
Райън Рейнолдс е един от най-забавните хора на планетата. Инстаграм профилът му @vancityreynolds е неизчерпаем източник на шеги със себе си, точно прицелени коментари на злободневието, но и трибуна за добри каузи и благотворителност.