Топ 10: Откритието, палтото и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Откритието
 Астрономи откриха нов обект в Млечния път. Въз основа на анализ на данни, събирани през годините, е установено, че той се намира на около 4000 светлинни години от Земята, изключително ярък е и има много силно магнитно поле. Теоретично може да се допусне, че мистериозният обект е неутронна звезда или бяло джудже, но откритието все още е загадка.

Палтото
„Ръчно изработени с любов към българските традиции“ – това с две думи е най-точното определение за палтата от родопско одеяло. Има ги на kitna.bg и в момента тече намаление.

Каналът
Както пише в неговия about page, каналът School Of Life е „посветен на великите въпроси, свързани с емоционалния и психологическия живот“. В над 500 анимирани и лесносмилаеми видеа са представени различни проблеми, в които да се припознаем и евентуално – да открием решения.

Проектът
Google Earth пусна time-lapse версия, която ни позволява да върнем часовниците назад и да видим как се е променил светът през последните десетилетия. Използвани са милиони сателитни снимки от последните 37 години, които, уви, ни дават възможност станем свидетели на оттеглянето на ледниците заедно с глобалното затопляне или на обезлесяването на Амазонка.

Идеята
Египетски дизайнер е осъществил оригинална хрумка, която намираме за също толкова полезна. Ала Ахмед „вгражда“ в дрехите си QR кодове, които при сканиране дават точна информация за забележителностите в страната, работното време на туристическите обекти, както и цените на съответните входни билети. Пък и моделите са красиви сами по себе си.

Книгата
Използвайки данни от биологията, антропологията, палеонтологията и икономиката, доктор Ювал Ноа Харари изследва как ходът на историята е формирал човешките общества и самите нас като личности. Предупреждаваме, че Sapiens. Кратка история на човечеството на моменти лъха на антиутопия.

Новината
Hazaa! от всички фенове на фотографията и дизайна. Adobe пуснаха ново приложение, наречено Creative Cloud Express. Пакетът съдържа основните функционалности на Photoshop, Illustrator и Premiere Pro с включен достъп до милиони стокови изображения и темплейти. И най-хубавото: напълно безплатно!

Колекцията
ToyZone откри доста закачлив начин да почете няколко хитови сериали. Сайтът създаде поредица от персонализирани комплекти LEGO, които улавят известни моменти от осем популярни Netflix продукции. Колекцията включва „пластмасови сцени“ от любимите ни The Witcher, Cobra Kai и The Queen’s Gambit.

Грешката
Нападателят на Интер Хоакин Кореа татуира гръцка дума с дълбок смисъл на едната си ръка или поне се опита, но не получи правилната є версия. Това, което си е татуирал, се превежда като „нещо, което няма парична стойност“, а в действителност е искал да напише „свободен“. Включваме го в списъка ни с топ неща само за да ви кажем: внимавайте!

Профилът
In Serbia We Don’t Say е забавен профил във Facebook, Instagram и Twitter, от който можете да си „обогатите“ жаргонния речник. Думи като kurec и jebem не са рядкост, а покрай сръбската връзка се сетихме за следния виц: сърбин приема покана за купон, а на въпроса, дали е ваксиниран, отговаря: „Е, ама аз ще ям и ще пия, бе, няма да играя тенис!“.