Топ 10: Радио архивът, документалният филм и други…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

© Lars Crommelinck Photography
ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ
Къде бяхте вие на 18 години? Защото ето я Били Айлиш с 5 Грамита, песен за Бонд филм (която вече си има и клип), а сега и с предстоящ документален филм за себе си. Казва се The World’s a Little Blurry и от февруари ще е на Apple TV+ и по кината (надяваме се не само западните).   

РАДИО АРХИВЪT
YouTube каналът Majestik Magic е съкровищница за труднодостъпни, предимно забравени радио предавания от цял свят, излъчвани през 80‑те и 90-те. Поддържа се от радио активист, който с право твърди, че радио класиката не бива да бъде забравяна.

ГРАФИТИТЕ
Odeith спечели популярност с мрачното си 3D изкуство, превръщащо плоски стени в магическа оптична илюзия. Графитите му красят различни места по света, а последните включват летящи коли, огромни насекоми и малко черепи.

ЧАСОВНИКЪТ
С помощта на група активисти, учени и артисти на нюйоркския Юниън скуеър вече има климатичен часовник, който отброява времето, отвъд което климатичните промени вече ще са необратими. Остават ни 7 години и малко над 80 дни да се поправим.

ПОДАРЪКЪТ
Манията по невръстния Йода е безгранична и посвоему сладка. Благодарение на Lego мъничкият мъдрец вече идва при вас в 1073 парченца и подробни инструкции за сглобяване. Сетът съдържа дори миниатюрния лост за управление на Мандо.

КРИТИКЪТ
На mrnigelng в YouTube всезнаещият чичо Рождър прави на 5 стотинки опитите на Джейми Оливър и Гордън Рамзи да минат за експерти в азиатската кухня. Зад канала обаче стои не кулинарен спец с ужасен акцент, а комик с перфектен английски и тенденция да осмива стереотипите.

КНИГАТА
Всеки е чувал за Платон, но да вдигнат ръка онези, които знаят коя е Хипатия. The Philosopher Queens идва да поправи тази несправедливост, като разкаже за 20 дами в голямата философия, чиито идеи тихо и недооценено са променили света.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО
През 2009 илюстраторът Джейк Паркър решава – за да развие рисуването си с мастило – всеки октомврийски ден да прави по една илюстрация, вдъхновена от думи като "риба" или "крехък". Идеята му днес е цяло движение – следим (и се включваме в) Inktober 2020 на #inktober в социалките.

СЕРИАЛЪТ
Сара Полсън влиза в кожата на един от големите злодеи в литературата: сестра Ратчид от Полет над кукувиче гнездо. Ratched връща историята назад и показва как обикновената сестра се превръща в чудовище. Върви по Netflix и обещава 4 сезона.

ЦВЕТНАТА ТЕОРИЯ
"Това видео може да промени живота ти", започва The Art оf Color на напудрената ютубърка AlexandrasGirlyTalk. Първо бяхме "да бе, сигурно", но скептицизмът се изпари, щом започнаха да идват отговорите. Вече знаем например защо едно бежово ни отива, а с друго сме като болни и хубаво си поразчистихме гардероба.