Топ 10: Сериалът, комиксът и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав

Сериалът
Авторите на култовия вече Dark пуснаха трейлър за идващия в средата ноември по Netflix нов сериал 1899. Имаме мрачна свръхестествена (разбира се) мистерия, свита клаустрофобично, но и хидрофобично на параход в открития океан. Това, което нямаме, е търпение да се спуснем в дълбокото.

Комиксът
Повече от 40 години след като Дейвид Боуи падна на Земята, Titan Comics пускат графичен роман, адаптиращ фантастичния сюжет от The Man Who Fell To Earth. Автор е Дан Уотърс, който нагази във вселената на Sandman с неговия Луцифер, а илюстратор е Дев Праманик, нарисувал цяла серия комикси по Дюн.

Книгата
Издателство Нике продължават да вадят красиви нови издания на творбите на големия Йордан Радичков. Последното заглавие, което ни поднасят, е Заекът – история за тенец (вампир), поставена в бита на малко българско село.

Концертът
Мина много време, откакто видяхме за последно Джъстин Съливан и неговите New Model Army тук. На 6 ноември идват за 40-ия си рожден ден, с всички химни на техния прочит на рока с щипка пост пънк и фолк ухание. Старите кучета го могат адски добре.

Трейлърът
Филмът по класиката на Ерих Мария Ремарк На западния фронт нищо ново вече получи бляскави отзиви от фестивала в Торонто и ще представя Германия на Оскарите догодина. Вижте трейлъра, заслужава си!

Филмът
Свобода на ръба разказва историята на българските хардкор и скейт общности. Думата вземат хора от различни поколения родни скейтъри, музиканти и хора, свързани с градската ъндърграунд култура. Следващата софийска прожекция е на 30 октомври в Singles (вход А3 на НДК).

Изложбата
Мисирков и Богданов представят изложбата Колите, с които нахлухме в капитализма. С хумор и богат материал в Националната художествена галерия е разгледан феноменът на соц автомобилите в Западна Европа. Изложбата е там до 27 ноември, а всеки ден от 14 и 16 часа се прожектира и филм по темата.

Джаджата
Тъмни очила с вградена камера? При това супер стилни и класически като дизайн. Ray Ban и Facebook си стискат ръцете за Ray-Ban Stories – очилата, с които директно пускате в Instagram това, което ви направи впечатление, докато ходите из града. А цената е съвсем търпима – 300 долара.

Инстаграмът
Brut Builds е профил, посветен на архитектурния брутализъм, типичен за Англия и САЩ в средата на миналия век и през целия ХХ век в социалистическите републики. Бетон, ръбове, арматура – 1000 публикации на brutbuilds.

Албумът
Desperate Daughters са една от гордостите на най-новата независима поп сцена у нас. Катя и Рая сливат електроника с мек джаз и трип хоп с тромпет и глас в дебютния си албум Analogue Girls. Чуйте на desperatedaughters.bandcamp.com.