Топ 10: Таро картите, документалното кино и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.Таро картите

Titan Books са пуснали на пазара карти таро, вдъхновени от Властелинът на пръстените. С оригинален дизайн и илюстрации, на базата на герои на Толкин в тестето са включени 78 карти – тоест двете аркани. И дори гадаенето по карти да не е вашето нещо, тази красива колекция би зарадвала всеки Толкин фен.

Документалното кино

Мартин Граховски е пътешественик по душа. От 19-годишен обикаля света с камера и запечатва истории. Винаги обаче търси не просто красивите пейзажи, а каузите, социално значимите теми – от Камбоджа до Норвегия през Индия до Киргизстан. Сега ще видим новия документален разказ за последните му пътувания до Исландия, Киргизстан и Намибия. Прожекцията е на 23 август от 18:00 на хълма на ул. Будапеща 10. И ще върви с вино.

Трейлърът
Веспър е 13-годишно момиче, което живее с парализирания си баща в пост-апокалиптична версия на Земята след крах на екосистемата. Срещата ѝ с мистериозна жена я подтиква да използва силата си и специалните си умения, за да създаде бъдеще за себе си и не само. Фантастичната история Веспър тръгва по кината в края на септември.

Книгата

Тайнственият непознат е последният роман на Марк Твен. Той пише три версии на книгата, две от които недовършени. Сега излизат заедно за пръв път на български от издателство Изток-Запад. Романът е остра критика срещу организираната религия, моралните принципи и маските на човека. А в една от версиите героят е младият Сатана…

Приложението

Често ли ви се случва да изгубите нишката на дневните дейности? Колко вода сте изпили, дали сте направили необходимите движения, дали не прекалявате с кафето? С приложението Done можете да следите всеки параметър, който му зададете, че и да си водите бележки. Недостатък? Налично е само за iOS.

Видеоклипът

На 16 септември рокенрол гордостта на Мериленд Clutch ще издаде 13-ия си студиен албум Sunrise at Slaughter Beach. Вече ни подразниха нетърпението с три нови песни, като последната от тях Slaughter Beach, дала и името на албума, е госпъл хеви рок епика и озвучава фантастично-фантасмагоричен клип – просто е вдъхновена от среднощен разговор на брега на залива на Делауеър.

Магазинът

Крафт бирата има още една гореща точка в София – онлайн магазинът и дистрибутор на специални бири Пивотека току-що отвори и физически магазин на ъгъла на улиците Любен Каравелов и Хан Крум. Освен тежко заредените стелажи има и 6 крана с наливни удоволствия. Работят всеки ден от 12 на обяд до 10 вечерта.

Албумът

Колаборациите на космическата Лиса Джерард от Dead Can Dance са безкрайни и безкрайно величествени. Последната такава е с живеещия в Лос Анджелис композитор на музика за телевизия, кино и игри Марчело де Франсиси. Ефирен, но същевременно епичен, Exaudia разглежда историята на Испания през XVI век и звучи точно така, както можем да очакваме от тях двамата.

Концертът

Феновете на норвежкия метъл имат повод за радост. На 26 август в клуб Mixtape 5 за пръв път у нас ще свирят прог/блек експериментаторите Borknagar. С епични пиеси, скоростни резачки, поклон към викингското наследство и винаги интересен подход към метъла, норвежците са от бандите, които не искаме да пропуснем на живо.

Джаджата

Ако щете вярвайте, но са разработили и машинка, която ви помага да заспите, ако имате проблеми със съня. Dodow – Sleep Aid Device е малък метроном, който прожектира мека синя светлина на тавана ви с точен ритъм, който се напасва с дишането ви. Фокусирането върху упражнението (наглася се между 8 и 20 минути) всъщност помага на мозъка да се изключи и по-лесно да се отпусне в сън.