Топ 10: Трейлърът, джаджата и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.Трейлърът

Със серията комикси Sandman светът научи за Нийл Геймън преди 30 години. Героите са седемте Безкрайни – същества, които винаги са част от живота (и смъртта, и сънищата) на човека, а историите са фантастични, приказни и силно завладяващи. Е, от 5 август ще бъдат завихрени и в сериал на Netflix и съдейки по трейлъра, ще са достойни за три поколения фенове на комиксите.

Джаджата

Преди няколко месеца IKEA обещаха, че ще пуснат техен модел грамофон, наречен Obegränsad. Вече знаем, че за разработването на аудиофилския уред от веригата са си сътрудничили с популярната аудио компания Swedish House Mafia. Грамофонът ще бъде на пазара есента и ще е с вграден предусилвател, така че да можем лесно да го свържем с активни колони или аудио система.

Instagram профилът

Попаднахме на страницата на украинската художничка Юлия Вайхичева и моментално се влюбихме в приказните горски къщички, които тя рисува. В много детайли и с много въображение тя представя животинското горско царство като антропоморфен свят. Вижте ги на @fairyhouses_jv

Градската мрежа

От Спаси София съобщиха добра новина за софиянци, живеещи в южните квартали. От септември тръгват две автобусни линии – 109 и 110, които ще свързват Лозенец, метростанция Витоша и Кръстова вада с Бизнес парка и Младост 2 (109) и бул. България, Борово и Бъкстон с Бизнес парка и Младост 1 (110). Край на досадните зигзаг тегели!

Приложението

Макар и съвсем дигитално приложение за вашия смартфон, Reverb LP всъщност ви помага да намерите, разгледате, продадете или купите сред стотици хиляди заглавия съвсем аналогова музика. Ако колекционирането на плочи е вашето приложение и картотекирането е в Discogs, то в Reverb LP можете да допълниш колекцията си или да се отървете от неща, които не слушате.

Видеоклипът
Робин Бъкли е сред смелите младежи в Stranger Things, които се борят срещу свръхестествени гадове. Мая Хоук (Робин) е смела млада жена, която освен актриса е и певица и на 23 септември ще издаде втория си албум Moss. А преди седмица пусна и първия клип от него към парчето Thérèse. В него група младежи и се впускат в страстна нощна оргия в гората преди да ги подгони полицията. Те вървят и бягат дибидюс, а Мая ги води, докато пее.

Фестивалът

За десети път Бургас ще събере феновете на най-екстремните форми на метъла. Sea of Black ще е на 6 август в Летния театър в морската градина на града и отново ще е със свободен вход. В афиша се мяркат и любими имена от родния метъл ънъдрграунд като The Revenge Project, Concrete, Maltworm, а гостите тази година са Heretic от Нидерландия и гърците Spider Kickers.

Филмът

През 2015, три години преди Ара Гюлер да ни напусне, излезе документалният филм Окото на Истанбул. Той е изпълнен с кадри, които големият майстор събира в родния си град. Красотата, величието, хората, архитектурата, сцени от ежедневието и пъстрия дух на Истанбул Гюлер запечатва в снимки в продължение на 60 години. И ако досега не сте имали възможност да видите филма, прожекцията е на 9 август от 19:00 в Дом на киното.

Книгата

Името на Георги Господинов не ви е чуждо. Както и имената на някои от разказите в новия му сборник Избрани истории: Сляпата Вайша, Закъснелият дар, Белите гащи на историята. Други пък ще прочетете за първи път. И в двата случая обаче историите на Георги Господинов завладяват и въздействат. Книгата е на пазара от Жанет 45.

Албумът

Прог рокът никога не си е тръгвал. И ако музика на гиганти от 70-те като King Crimson, Yes, Genesis, Emerson, Lake & Palmer ви липсва днес, дайте ухо на калифорнийците Birth. Албумът им Born излезе преди месец, но спокойно можеше и да е на 50 години. Истински подарък за феновете на класическия прогресив рок.