Топ 2019

Нещата, които направиха живота ни по-хубав. През 2019.
КАМИОНИТЕ
След бургера и брънча новата вкусна вълна дойде на колела. Окей, подвижни кухни паркираха тук и преди, но тази година изборът така порасна, че не ни стигаха пръстите да обхванем всичко – от тако до поркета, което ни се подаваше от камиончета. Някои дори се паркираха за постоянно.

БИО ЗА ДЕЦА
Не става дума за еко продукти, но пак е супер здравословна храна – издателство Timelines пусна две разкошни поредици за деца с историите на големи хора. Ето как хлапето до вас може да обикне истински героини като Фрида или Амелия, вместо някоя си Елза.

ТАНЦОВИЯТ ТЕАТЪР
Психеделията Дете, интимният танц на Каори Ито с баща ѝ или страховитият Caged? Нека не избираме – тази година често бяхме в Пловдив, за да гледаме танцов театър, който те кара да се питаш "късно ли е да започна да танцувам?". Да, толкова силен. Чакаме Пансън Ким и One Dance Week и през 2020.

Танцувам, защото не вярвам на думи © Gregory Batardon

ДОЛНИТЕ КРЪЧМИ
Никой друг не използваше ниското прилагателно с почитание, преди хората от Долна кръчма да го превърнат в комплимент. Тази година запалиха и нас по списъка си с вкусни места, където интериорът е ретро, без да се опитва, но ракията и чинията са без компромис.

КООПЕРАТИВЪТ
Едно светло пространство в парка Заимов – някога тайно ателие на Светлин Русев – започна втори живот като споделен офис и галерия (+ магазин и терен за събития). Идеята не е нечувана, но в КО-ОП се случва екстра, затова пращаме поздрави и чакаме покани и през 2020.

БАУХАУС НА 100
С толкова разговори и събития се включихме в световната 100-годишнина на движението Баухаус, че вече всеки втори може да го познае. Да, и в местните му образци по Витошка и на Славейков. Питаме се само къде се строи следващото нещо, за което ще говорим век.

© Volkmar Rudolf
КУИЗОВЕТЕ
Редовно се състезавахме по баровете с други, които се палят като нас от кино, футбол или книги. Защо ни харесва? Супер е останалите отбори да знаят повече от теб и да научиш нещо за страстта си, но хайде да сме честни – тръпката в играта е да знаеш ти. И да вземеш уискито накрая.

КВАРТАЛЪТ
От новите места на Sito Studio, Artefakti и Soul Elements през Artelie, Format и Art.E до шоурумите на SeeMeOn 29 и 45 Street – в пресечките между Левски, Мария Луиза, Сливница и Дондуков постоянно се настаняват нови хип и арт съседи. Приятно ни е да го кажем – квАРТалът наистина се случва.

ЕКО ЕХО
Мина доста време, откакто някой би камбаната, че пластмаса буквално тече от чешмите ни, но ехото през 2019 тук се чуваше силно. "Не, мерси, нося си моя торба/кутия/чаша" спря да учудва човека на касата, а на sipieu.com расте карта с местата, където даже се усмихват на това.

ГАЛЕРИЯТА
Новото място за съвременно изкуство Heerz Tooya не само проходи през 2019, но и цяла година не се спъна в програмата си. Двойно ни харесва с това, че е във Велико Търново – "за една изложба" не е лош повод за билет до град, в който си бил и преди.

Радостин Седевчев
ЕВРОПЕЙСКОТО ИЗКУСТВО
Тази година ни вървеше на големи сцени. Пловдив 2019 ни привличаше със супер изложби за цели съботи в града, докато павилионът във Венеция дърпаше световни погледи към нас. На изкуството му е добре така – на широка сцена и с размах. Да видим накъде ще полети сега.

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ
Името му вече е сред малкото, стояли на корица до това на Дж. К. Роулинг. Нещо така смело няма как да измести захаросаните цветове от всички библиотеки, а не е и нужно, но ние усещаме връзката с него дълбока. Сигурно и вие, ако сте израснали с този почерк.

НОЩНИЯТ КЛУБ
Земята под Шипка 6 започна да пулсира в бийта на EXE още миналата есен, но дали сте чули какво се случва тази? Клубът се пръска всеки уикенд от симпатична публика и смели гости до светлите часове, което прави София затопляща се парти точка. Екзалтирани сме малко.

Е-ТРОТИНЕТКИТЕ
Сещате ли се кой беше саундтракът на София 2019? Правилно – писъкът на откраднатата тротинетка. Микромобилността докара на улиците ни малко повече евро усещане, но за 2020 си чакаме и регулациите, които да изтръгнат чувството за трън на пътя.

АГА И ИРИНА
Тези филми не са първите български, получили фестивално внимание и награди по света, но „ходих да го видя два пъти“ също е ценно ревю, дадено от приятел за Ага. Ирина пък ни накара да си мислим, че бихме гледали Мартина Апостолова и доста повече пъти.

Ага

НОВИТЕ МУЗИКАЛНИ СЦЕНИ
По колко квадрата са Micro и Amok? Малки са, но откакто отвориха, програмата им само задобрява, подреждайки нестандартни изпълнители. По-стандартните са в Music Jam – големият нов клуб, който има страшна апаратура, но и малко се страхува да рискува.

ТЕМАТИЧНИТЕ РАЗХОДКИ
Между сгради с важна архитектура или минало и по петите на писатели, търсили музата из познатите ни улици и изчезнали отдавна кафенета – градските ни разходки през 2019 стигнаха по-далеч от всякога с вещи гидове като Здравко Петров и Прочети София. Пак ще четем и пак ще вървим.

ГЕЙМИНГЪТ
Търсим и точния превод за него, защото изглежда все по-често ще го споменаваме. Да вярвате в износеното клише, че геймърите не излизат от спалните си, е ваш проблем с толкова доказателства за творчеството и смисъла в игрите: втората Sofia Game Night беше още по-силна, а тъкмо отвори и ARC Academy – училище за таланти в сферата.

30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО
Толкова минаха от 10 ноември 1989 и въпреки нивото на ФПЧ, днес всички дишаме по-свободно. Ако ЕГН-то ви е спасило от соца, влезте в Червеният апартамент на Цар Асен – интересно е за всеки турист във времето, който иска да пипне булана. Останалите се чукваме за годишнината с корекомски яйца.