В Чекмедже е като вкъщи – не ти се излиза, щом веднъж се настаниш удобно. Синият олющен стол е пренесъл духа на слънчева извънградска вила, масата с лакирани дървени крака е подарък от съсед, кожената табуретка, винтидж столовете и масата в цвят горчица са прибрани от улицата и реставрирани собственоръчно от Ани и Ирена. Освен плетивата им, от стените надничат чаши, купи, захарници, бижутата на Златина Григорчева, минималистичните колиета на boohoo studio, украшения от кожа и коноп на Natural Mystic. В гурме ъгъла ще ви сипят вино Капатово, домашни сиропи Солера, чай, кафе или чешка бира – може да ги изпиете и на бара отвън, направен от стара врата, намерена пред Френската гимназия.

Ирена Георгиева и Ана Иванова следват съветите на своите баби, когато създават плетените си аксесоари за дома и гардероба. Но не от тях взимат идеята за малък български бранд, която ги намира още преди години. “Работихме много, всяка в нейната сфера, и постигнахме доста успехи, но винаги сме искали един ден да работим за себе си”, казват създателките на Чекмедже, които са се зарекли повече да не се затварят в офис. В предишния си живот Ирена е била главен редактор на Една седмица в София, след това и на Sofia Live, а Ана се е занимавала основно с ивентмениджмънт.

Приятелството им започва от четвърти клас, когато се срещат в обучителен лагер за отличници в Ястребино, “но това е толкова соц, че предпочитаме да казваме, че сме приятелки от детството и толкова”, пояснява Ирена, докато Чекмедже продължава да се пълни с познати и случайни лица, дошли да се изгубят в уюта му. Музиканти, актьори, адвокати, някои просто минават за кафе, други са планирали тук следобедните си срещи. Една година след откриването му, магазинът вече има своя притегателна сила. “Случиха ни се цял куп позитивни познанства с хора, които имат нашия вкус и начин на мислене. Благодарим им за доверието и за всичкото стискане на палци, което удариха, макар и да се познавахме отскоро.”

Питам ги кое е най-трудното за малък бизнес като техния, а те казват "търпението“. "Защото нямаш екип от 20 човека зад гърба си. Налага се да забравиш за понятието лично време." Скептиците в началото са главно от семействата им. "Тогава мислеха, че сме луди, сега казват същото, но с повече любов и известна гордост в гласа", смеят се момичетата. За в бъдеще се надяват Чекмеджето им да стане по-голямо – за да събира повече съкровища и за да могат да организират в него благотворителни уъркшопи за деца с двигателни проблеми, на които да предадат уменията си с иглите. Ирена от своя страна планира трета поетична книга след Котка в коридора и По цели дни и следобеди, която лежи тук на рафта до мен. Забелязвам и Канела на Елин Рахнев, съблазнително оголила корицата си сред списанията в ъгъла. Както се разбрахме в началото, в Чекмедже топлината не е само за около врата.

Чекмедже е на ул. Любен Каравелов 7-9 и работи всеки ден без неделя от 10:00 до 20:00