Тоталитарно – три булеварда, носили имена на диктатори

Бул. Ленин

Автор на снимката Илиян Ружин

Едно от първите неща, които настанилата се на власт в България комунистическа партия прави, е да преименува повече от половината улици и булеварди в столицата. С почетното ленинско название се сдобива настоящият булевард Цариградско шосе – защото е широк, свързва центъра на града с източните квартали и преминава покрай Паметника на съветската армия в някогашния Парк на свободата (днес Борисовата градина).

Бул. Хитлер и Мусолини

През 1940 булевард Евлоги Георгиев пък получава не едно, а две нови имена. Измислен е хитър начин как едновременно да се подмажем и на Третия райх, и на фашистка Италия. Отрязъкът на Евлоги Георгиев от булевард Виктор Емануил III до Генерал Гурко е кръстен на Адолф Хитлер, а от улица Гурко до моста на булеварда Фритьоф Нансен вече наричат Бенито Мусолини. Както можете да се досетите, тези имена остават само за четири години.

Бул. Сталин

За разлика от булевард Ленин, който задържа името си повече от четири десетилетия, трудно е да намерим ясна информация колко време булевард Витоша се е наричал Сталин. Ясно е обаче, че след Втората световна война той е носил това име, а по-паметливите ще си спомнят, че на съветския диктатор било отредено и името на цял български град – Варна