Trend Alert

„Хората се обръщат към Pinterest, за да планират бъдещето си. Това означава, че ние знаем какво предстои“, казват онези, които стоят зад платформата за споделяне на линкове, идеи и визуална наслада. От Pinterest твърдят още, че през последните 3 години около 80% от прогнозите, включени в годишните им отчети за предстоящите тенденции, са се оказали право в десетката. Ето защо бързаме да се гмурнем в списъка с предсказания за 2023, откъдето сме извадили по нещо от световете на модата, красотата, интериорния дизайн, кулинарията и свободното време.

Въздушен стил

От 2020 насам най-важният герой в гардеробите на всички ни е домашният анцуг. Но през 2023 на дуел изглежда ще го предизвикат дантелата, тюлът и всичко друго ефирно, полупрозрачно и (някои биха казали) 100% женствено. Поколението Z и предшествениците му – милениълите, обаче ни изненадват – с порой от търсения на теми като „мъжка риза с волани“ предизвикват Pinterest да опишат модата на 2023 като femme for all.

Коса 2-в-1

Милениълите и Gen Z водят парада и в тази категория. От „синьо-черни плитки“ до „лавандуловоруса коса“ – търсенията им подсказват, че прически ала Били Айлиш в отровнозеления ѝ период ще стават все по-редовна гледка по градските улици. За да сме още по-конкретни, очаква се в салоните все повече да се работи по сливането на естествените нюанси на косата с ярки цветове от синята, розовата и лилавата гама. Може би и тук прозира закъснял бунт срещу ковид ерата – когато лицето ти е скрито под маска, вместо с грим можеш да изразиш себе си с нестандартна прическа.

Микро преобразяване

Не е нужно ноктите ти да са дълги, за да направят впечатление. Кажете „довиждане“ на дамския маникюр с форма „бадем“ или „балерина“ (позната и като „ковчег“). А ако така или иначе досега сте се движили с късо поддържани нокти, то 2023 е годината, в която ще можете да се потупате по рамото, че не вие следвате модата, а тя следва вас. Ултракъсото ще е предпочитано и при бретоните. Ако сте забравили за какво говорим, спомнете си Руни Мара в Момичето с драконовата татуировка.


Хип-сторически дом

През 2023 антиквариатите ще просперират, ако питате Бумърите и Поколението X, които в последно време бомбардират търсачката на Pinterest със задания като „еклектичен ретро интериор“ или „миксиране на нови и антикварни мебели“. Не казваме, че тази година ще има по-малко опашки в ИКЕА, но ако и вие виждате неповторимия чар на старите вещи и често предпочитате да реставрирате нещо с история, вместо да си го вземете ново, то сте част от все по-многоброен клуб.

Перон 2023

По-устойчивият начин на живот е цел за все повече хора. След като се понаучихме да хвърляме боклука си разделно, да ходим до магазина с платнена торба и да удължаваме живота на дрехите с ъпсайклинг, даряване и пазаруване от магазини втора употреба, дойде време да се вгледаме още повече и в начина, по който се придвижваме на дълги разстояния. През 2023 милениълите и Поколението Z ще вкарат пътуванията си в релси, като заложат на билета за влак всеки път когато това е възможно – включително за пътешествия от единия до другия край на континента.

Витамини и водорасли

Най-горещите суперхрани тази година ще идват от морето. Зелени морски храни, които сме свикнали да свързваме с азиатските култури, все повече грабват интереса на кулинарите от Поколенията X и Y (другото име на милениълите) заради ползите, които носят за здравето. Очаквайте водораслите все повече да изникват в рецептите, които четете в интернет, преди да се доберат и до собствената ви закуска.


Пълния Pinterest Predicts репорт прочетете тук.