Миналата година Златните глобуси понесоха голям удар покрай стачката на сценаристите – минаха с постно награждаване тип пресконференция без шампанско и сълзи. Сега кризата отново хвърля сянка над Холивуд, но напук на всичко на 11 януари 2009 в The Beverly Hilton в Ел Ей опънаха червения килим и раздадоха глобусите на церемония за милиони. Момичетата си облякоха роклите, момчетата потвърдиха модата на мустаците, някои блестяха с диаманти, други дойдоха с гуменки, а Саша Барон Коен пусна дебела шега за Мадона и наскоро освободения й от длъжност прислужник Гай. За цялостен принос отличиха Стивън Спилбърг, който поблагодари с реч, дълга почти колкото списъка на Шиндлер. Наградите за кино и тв продукции на чуждестранната преса в Холивуд за 2008 обаче ще се запомнят с друго – неочакваните победители в най-важните кинокатегории. В изненадата си някои от наградените чак изпуснаха ругатня-две по микрофона.

Златните момчета
Този път играта спечелиха лошите – глобусите паднаха в краката на Мики Рурк и Колин Фарел, които никога не са помирисвали дори номинации, а с посмъртна награда за адския му Жокер почетоха Хийт Леджър, поклон.
Големият Мики се завърна след 14 тежки и луди години с Кечистът и нокаутира силните конкуренти в категорията за драма Шон Пен, Брад Пит и Ди Каприо. И на подиума не разочарова – благодари на кучетата си, каза 2 пъти “топки” и нарече режисьора на филма Дарън Аронофски “корав кучи син”, а той отвърна на ласката със среден пръст. Колин Фарел пък неочаквано излезе от рехабилитация с готината черна крими комедия В Брюж и почти се разнежи пред микрофона, а после изтърси, че тази награда му е като шляпането зад врата, с което се казва браво на малките момчета. Завърши с новина – след 6-7 седмици… идва в България за снимките на филма Way Back.

Златните момичета
Момичето е едно и се казва Кейт Уинслет. След години номинации за глобуси и оскари и нищо златничко в ръцете великолепната Кейт стисна не 1, а 2 статуетки – за главна роля в Revolutionary Road и за второстепенна в The Reader. Тези две награди на една актриса за една година са прецедент. Revolutionary Road специално не е филм, а пирон в мозъка, който събужда ужаса от “безнадеждната празнота на живота” (цитирам, не философствам). Актрисата е гениална в него и поради факта, че си партнира сексуално с Леонардо ди Каприо, нейн най-добър приятел в живота от 13 години – и то под режисурата на съпруга й Сам Мендес, предпочел да следи сцената, в която Лео и Кейт се награбват на кухненския плот, от далечината на съседната стая. Нищо общо с Титаник, не потъвайте.

Златният филм
Спокойствие – изненадата тук не е, че печели прехваленият до бога Батман. Наградата за драма отиде при Дани Бойл и неговия Slumdog Millionaire, който разлюля цялото земно кълбо в романтично-игрови екстаз с историята за бедно индийско момче, което стига до стола на Стани богат, за да спечели не пари, а любов. Това е положението – фаворитът Revolutionary Road и майсторската фантазия The Curious Case Of Benjamin Button на Дейвид Финчър останаха в сянката на нещо оригинално, посветено на Индия и, хмм, с боливудски финал. Интересно как ще реагират оскарите – шантавият Дани Бойл (Трейнспотинг, 28 дни по-късно) никога не се е вреждал дори за номинация, но сега май трябва да помисли за още една реч.
След това включване оставаме в очакване на Оскарите – номинациите излизат на 22 януари, а награди ще се връчат на 22 февруари.

Глобусите са на goldenglobes.org, оскарите – на oscars.org