Три дни по-късно

Всяка година след Великден оставаме с половин козунак в повече, който е прекалено сух и скучен дори за кафето. Но нали знаете, че в кухнята не винаги е важно да извадите заек от шапката – ето три гениално прости и вкусни рецепти за козунак на няколко дни, с които фокусът няма как да не ви се получи.

Препечен с масло

Започваме с класиката. По-малкото е повече в тази рецепта – веднъж щом ароматът на препечен козунак изпълни кухнята ви, ще разберете защо. Влиза на филийки в тостера или фурната за няколко минути – нашите рецептори го обичат по-препечен. После намазвате отгоре с масло (има ли изобщо нещо, което да не може да се подобри с масло?), а ако сте в настроение за гурме – и тънички парчета бри. Пожелаваме ви перфектен тайминг за закуската – докато гледате как маслото се разтапя върху горещия козунак, кафето ви тъкмо да се свари.

Чийз козунак

Формулата е изпитана – няма как да сбъркате с шоколад, ягоди и маскарпоне. За този ужасно мързелив и също толкова вкусен чийзкейк ви трябват нарязани ягоди, козунак на малки късове и маскарпоне, забъркано със сметана – после ги редите тези тримата на пластове. Сложихме го в хладилника за половин час и накрая поръсихме отгоре с шоколад (следващия път обаче ще добавим и нутела с голямата лъжица!). Изобщо не се чудете, толкова е меко и леко, че за по-сигурно се подгответе с още няколко порции – по празниците най-приятните гости са неочакваните.

Пудинг

Десертите, които се приготвят в микровълнова печка, са звяра на простите рецепти – защото няма да повярвате на резултата. Смесихме половин чаша топло мляко със супена лъжица захар и едно яйце и заляхме козунака, накъсан на малки парчета. Оставете да попие за малко, докато режете крушата и трошите шоколада, които застават на върха. Пуснете микровълновата на 60% мощност за 6 минути и когато звънне, оставете вратата затворена още 2-3 минути. Шоколадът се е разтопил, яйцето и млякото са направили божествена реакция с козунака, а крушата отгоре? Някои неща са твърде добри.