Ако някога сте правили ремонт, няма как да не сте си дали сметка, че най-големият бюджет е необходим за обновяване на кухнята. Но има и изгоден начин да обзаведете кухнята. Ето 3 изгодни варианта:


1. Модулни кухни – перфектното решение вместо кухня по поръчка

Всяко помещение е различно и ако искате да оползотворите цялото възможно пространство – трябва да направите кухня по поръчка. Модулните кухни, обаче, са много по-изгодната алтернатива. Основната разлика е в това, че модулните кухненски шкафове са произведени серийно – в определени размери, а не е необходимо да се прави единичен шкаф по ваш размер. Това спестява сериозни производствени разходи и така кухнята става значително по-евтина, без да се прави компромис с качеството. Можете да подберете различни по ширина и функционалност модули, така че като ги подредите – кухнята ще бъде точно в размера, който ви трябва. Практиката показва, че дори и да останат няколко незаети сантиметра пространство, то удачно може да се прикрие със страница или етажерка.

Съществува огромен избор от модулни системи за кухня. Както като дизайн, така и като цветове. Буквално можете да избирате сред десетки модели, стотици цветове и съответно хиляди комбинации. Проектантите в Хоп мебели са разработили над десет хиляди индивидуални решения в последните двадесет години и могат да ви консултират безплатно как да изберете най-подходящата за вас модулна комбинация.
Първото, което трябва да направите е да изберете лице – декор и цвят на шкафовете. Съобразявайки се стила на обзавеждането във вашия дом можете да изберете класически или модернистичен дизайн.
Модулно решение Валенсия е впечатляващ пример за ретро дизайн с модерен прочит и романтично излъчване. Цветовете, в които са направени шкафовете, са съобразени така, че да подхождат именно на класическият силует на кухнята – клен, орех, сив камък и непреходното бяло.

Модулна кухня Шарлота е типичен пример за модерен дизайн в актуалните нюанси на дъб уелингтън или бял графит за долния ред и свеж лайм или графит за горния ред.
Няма да се спираме на всички модели модули – десетки са, просто първата стъпка е да решите какъв стил и цветове искате. След това е важно да прецените, спрямо помещението ви,  каква форма ще бъде кухнята. Да, това е още едно голямо предимство на модулите – можете да ги подредите в права, ъглова или П-образна кухня! Помислете къде ще бъде мивката и какви уреди ще ползвате. Вградена или свободно стояща печка, съдомиялна, абсорбатор и т.н. , за да сложите съответните шкафове за вграждане или да оставите място за уредите, ако не са вградени. Модулните шкафове предлагат много функционалности – с едно или няколко чекмеджета, двойни, единични, ъглови, такива за бутилки, с повдигащи се или стандартно отварящи се врати. Преценете предварително колко и какви неща трябва да поберете в кухнята, така ще е по-лесно да изберете подходящите шкафове.
Последно, но не по важност, е да измерите помещението. Най-добре е да запишете мерките в милиметри. Отбележете дали в стаята има комин и какви са неговите размери, защото шкафовете трябва да се предвидят като дълбочина спрямо него.

2. Стандартни комплекти за малки бюджети

Когато обзавеждате кухнята на вилата или вкъщи, но имате ограничен финансов ресурс – най-изгодният вариант са така наречените стандартни комплекти. Това са блок кухни, серийно произведени в големи обеми, което гарантира изгодна цена. Основната разлика с модулните е, че в повечето случаи не могат да се правят никакви промени по шкафовете – да добавяте или избирате различни функционалности. Дължината е ясно фиксирана.

Измерете пространството, с което разполагате, за да прецените каква дължина е необходима за вас. Има различни блок решения, започващи от 120 см и стигащи до 240, а дори и 260 см дължина. Отново можете да избирате сред различни цветове и дизайни, макар и не в такова многообразие като при модулите. Голямо предимство е и, че са с включен термоустойчив плот, съобразен като цвят с гамата на шкафовете. Не ви е необходим проектант, защото получавате готово решение. А като добавим и факта, че можете да имате чисто нова кухня за 200-300 лева – става още по-лесно да се обзаведете. Много чест избор за жилища, които се отдават под наем – било то на хотелски принцип или дългосрочно. Добре знаем, че наемателите на са от най-грижовните стопани и подобни бюджетни решения за кухнята, позволяват да не се тревожите, ако се наложи да я подмените след няколко години употреба.

3. Кухненски шкаф с мивка

Много хора се насочват към минималистичен начин на живот. Съществуват стотици статии по темата – как да не се затрупвате с излишни вещи, но ето една идея, която важи за кухнята. Просто шкаф с мивка. Предлагат се различни цветове, материали – ПДЧ или МДФ, и дори варианти на дължина – 60 и 80 сантиметра. Особено добро решение е за вилата или къщата на село, в която прекарваме броени дни в годината. Можете да поставите най-важните съдове в шкафа, приборите в чекмеджето, свободностояща печка до шкафа – и готово. Имате компактен кухненски кът, предоставящ най-необходимата функционалност за малко пари.