Три капки парфюм

На шията и двете китки – за вас да, но ако искате да парфюмирате дома си? Флаконите от магазина са ни ясни (до болка), така че днес композираме три домашни аромата от подправки и масла. Лесно е – смесвате ги в купичка с вода, палите отдолу котлон на тих огън и след няколко минути въздухът ухае ето така:

Спокойно & отпуснато

Тук действахме с три съставки: листенца от роза, малко кардамон и стрък лавандула (или масло от нея). Не си ги представяйте обаче като чаша чай преди лягане – по-скоро отпускат като масаж на раменете. А и докосват по подобен начин, защото розата е лек афродизиак – не само когато я подарявате, а и когато я вдишвате, а лавандулата може хем да успокоява, хем да енергизира, зависи с кого я съберете. Кардамонът хвърля още капка романс в атмосферата, като едновременно приспива стреса от деня.

Свежо & енергично

С резени кора от грейпфрут и 2 капки масло от бор, вдигнати във въздуха от няколко топчета розов пипер: смачкайте ги под пръстите си, преди да ги пуснете във водата, и ароматът им ще върже на възел целия бленд. Каним го вкъщи сутрин или в ранната вечер, защото действа толкова енергизиращо, колкото чаша еспресо – но с добавка свежест и без нервността от кафето (борът вдига нивата на енергия, но и укротява излишните подскоци на сърцето). Ако искате да е малко по-сладко на дъх, смесете грейпфрута с кори от портокал или мандарина, или направо го заменете с тях.

Щастливо & люто

Ако питате нас, през зимата щастието мирише като канела и индийско орехче. Двете са пикантни, сладки и дълбоки в точни дози, а съберете ли ги с хвойна (която се намира във всяка билкова аптека), ароматът става още по-земен и богат. Индийското орехче и канелата трябва да са начупени, а хвойната смачкайте леко, преди да я сложите при тях. Някой би казал, че на тези трите им трябва нещо, което да ги олекоти – на нас дълбоките им тонове ни звучат чудесно, но ако искате да ги вържете на балон и да ги пратите високо, сложете малко цитрус в микса.