3 ДЕКЕМВРИ
Помните Петър Ванев, който преди година се върна от Тихоокеанския хребетен път с разказ за загубените обувки и намереното себе си по 4240-километровата му дължина. Е, той вече има зад петите си и втори връх от т.нар. Тройна корона на САЩ по дълги преходи – Апалачката пътека от 3500км, за която слушаме в понеделник. В същия ден гледаме замайващи исландски сърф и сноуборд импресии във филма A Land Shaped By Women, прокарване на катерачески маршрут във From Hammer to Drill и Bonington: Mountaineer за легендарния алпинист Крис Бонингтън. Така стигаме до най-тихия момент на 3 декември – онзи за поклон пред Боян Петров с ретроспекция на важните за него каузи и участията му на Дните.
4 ДЕКЕМВРИ
1000 долара и две колела са ресурсите, с които Яна и Вячеслав потеглят от Аляска към най-южната точка на Аржентина. Това са 49 000км, които взимат за 1086 дни под мотото Cycle4recycle, движени от идеята да промотират колоезденето, да проучат изразходването на земните блага и сметогенерирането и да възпитат себе си в по-добър начин на живот. Как е минало слушаме във вторник. Тогава на форума идва и капитан Дончо Папазов, известен с околосветското си плаване със самоделна яхта през 1988 и революционните за времето си прекосявания на Черно море и Атлантика. Илияна и Йоан от WIND2WIN пък разказват колко пластмаса има в морето ни и какво им предстои след 300-те километра уиндсърфинг това лято. Ще има и кино – филмът The Dawn Wall за невъзможното изкачване на 1000-метровата скала-стена Ел Кап.

5 ДЕКЕМВРИ
Само в този ден форумът има и дневна програма – от 10:00 до 17:00 в Клуба на пътешественика, където срещаме топ госта Тито Томази. Започнал с крос-кънтри и ендуро състезания, днес той обикаля с колело планини из цял свят и събира впечатления в рисунки, фото и видео материал – надяваме се това ще носи и в УАСГ по-късно в сряда. Там ще е и ултрамаратонецът Краси Георгиев, който първо бяга 36 часа на пътека в мол през януари, а после още 55 из Пловдив през септември, за да насочи даренията ни към спортните лагери за онкоболни деца. В последния ден форумът се отваря и към спелеологията с Теодор Кисимов, който от години изследва турски пропасти и ще разкаже например за Пънаргьозю – най-възходящата пещера на Земята, в която влизаш от дъното и пробиваш навътре с катерене.
Дните на предизвикателствата са от 3 до 5 декември в УАСГ и Клуб на пътешественика
Билети 5-10лв за ден, 13-30лв за трите дни от bilet.bg, магазини Стената и на място