Триумф за “Клети създания” и “Опенхаймер” на тазгодишните награди БАФТА

На 18 февруари в Лондон се проведоха единствените награди, които не ни карат да седим будни до 4 сутринта, а именно БАФТА – Британска академия за филмово и телевизионно изкуство. 

Изненади през вечерта нямаше, защото и британските награди затвърдиха доминацията на Опенхаймер през този награден сезон. Последният проект на Кристофър Нолан, разказващ историята на човека зад атомната бомба, успя да спечели 7 от 13-те си номинации, включително за най-добър филм. Нолан успя да се сдобие със статуетка за най-добър режисьор, а Килиън Мърфи и Робърт Дауни-джуниър грабнаха поредните награди за най-добър актьор във водеща роля и най-добър поддържащ актьор. Освен гореспоменатите отличия Опенхаймер беше признат и в категориите за монтаж, операторско майсторство и оригинална музика. След поредния триумф на филма все повече се чудим означава ли това, че на 10 март Оскарите със сигурност ще отидат за продукцията.

Другият голям победител на вечерта се оказа Клети създания, които завършиха вечерта с 5 отличия от 11-те си номинации. Статуетката за най-добра актриса отиде при Ема Стоун, която само преди няколко седмици грабна и Златен глобус. Отделно филмът бе признат и в категориите за визуални ефекти, дизайн на продукцията, грим и прически, както и дизайн на костюмите.

Изненадата за сезона, а именно Анатомия на едно падане, продължи своя успешен път и във вечерта на БАФТ-ите. Филмът бе разпознат в категорията за оригинален сценарий, а тази за адаптиран бе връчена на Американска литература. С три статуетки си тръгна и филмът Зона на интерес на Джонатан Глейзър. Филмът е отличен за най-добър британски филм, за най-добър филм, който не е англоезичен, и за най-добър звук. 

За най-добра актриса в поддържаща роля бе обявена Да’Вин Джой Рандолф, която спечели и Златен глобус по-рано през годината за същата роля във филма The Holdovers. Съвсем очаквано филмът на Хаяо Миядзаки Момчето и чаплата спечели категорията за анимация, а филмът, разказващ за войната в Украйна, 20 дни в Мариупол бе отличен в категорията за най-добър документален филм. 

По-малко от месец ни дели до най-очаквано събитие във филмовия сезон – Оскарите. Последните няколко церемонии ни карат да се замислим все повече дали Барби, която беше напълно пренебрегната по време на БАФТ-ите, може да се пребори на 10 март за златна статуетка, или Опенхаймер ще излезе победителя от двубоя, който започна на 21 юли.