Триумфът на Асока Тано

текст Данаил Найденов

През 2008, три години след официалния за времето си край на Междузвездни войни, Джордж Лукас и неговият чирак Дейв Филони пускат на екран пълнометражната анимация Войните на клонираните, в която главен персонаж е младо момиче от извънземна раса с оранжева кожа и прекалено къси пола и топ. Феновете на сагата се вдигат „на нож“ и отхвърлят новата героиня – за тях тя е наивна по детски и няма място в пантеона на поредицата.

15 години по-късно, същата тази героиня е обожествена от всички фракции токсични почитатели, а през август я гледаме в самостоятелен сериал, изиграна от феноменално красивата Росарио Доусън.

Персонажът получи огромната си доза любов, преминавайки през анимационните сериали Войните на клонираните и Бунтовниците, като се появи и в игралния феномен Мандалорецът и неговия спин-оф Книгата за Боба Фет. Историята е семпла, но поднесена брилянтно – младата героиня е прикрепена като ученичка на Анакин Скайуокър с единствената цел да усмири бесния джедай. Връзката им се превръща в толкова силно приятелство, че дори и трансформацията на Анакин в ситския лорд Дарт Вейдър и последвалите им срещи, вече като врагове, не успяват да накарат единия да убие другия. С безброй перипетии и вече в търсене на наследника на уж победената империя, Асока Тано се впуска в нови приключения, като компания ѝ правят Ларк Микелсен (върховният адмирал Траун), Наташа Лиу Бордизо (Сабин Рен), Мери Елизабет Уинстед (Хера Синдула), Еман Есфанди (Езра Бриджър) и напусналият ни наскоро Рей Стивънсън (Бейлън Скол). Голяма част от персонажите са показани за пръв път в игрални версии, а самата Доусън споделя:

„Да бъда в ролята на Асока не е просто обличане на нейния костюм. Когато говоря с хората, разбирам какво означава Асока за тях и колко силен образ е тя. Нямам търпение да видя готовия резултат и с нетърпение очаквам да заснемем втори сезон.“

За втори сезон е рано да се говори, но нейните думи пред английската филмова библия Empire веднага навеждат на мисълта, че Асока ще оцелее и този път, за да се появи и в предстоящия игрален филм под режисурата на Дейв Филони, който бе обявен на последния Star Wars Celebration и който се очаква да бъде кулминация на игралните сериали, преди действието да пристъпи към вече познатия ни седми епизод Силата се пробужда.

Гореспоменатият Дейв Филони е подкрепен и от неговия партньор по кино Джон Фавро, а резултатът от съвместната им работа следва да разруши за пореден път убежденията на по-възрастните почитатели, че мастодонтът в ентъртейнмънта Disney не просто не съсипа сагата (въпреки противоречивата последна трилогия), а че именно след мултимилиардната сделка с Джордж Лукас съдържанието става повече, по-богато и по-изпъстрено с любов.

Асока завладява екраните в стрийминг платформата Disney+ на 23 август и е вероятно да предпочетете да гледате нея, вместо да лежите на плажа, макар и с коктейл цвят „кожа на тогрута“ в ръка.