Връчваме наградите ИКАР 2023 в Световния ден на театъра

Февруари започна с обявяването на тазгодишните номинации за наградите ИКАР, а март приключва с церемонията по връчването им, която и тази година се провежда на 27-о число – Световния ден на театъра.  По традиция Съюзът на артистите връчва националните награди за сценични изкуства в Народния театър.

Тазгодишният водещ на събитието е актьорът Филип Аврамов, познат на всички ни с многобройните си роли в театъра и киното. Една церемония не може без изненади, а този път една от тях е под формата на музикалната група Cinga Manga Funk, която е подготвила въздействаща комбинация от джаз, фънк, прогресивен рок и ромски фолклор. В церемонията очакваме да видим още и жената качук Сирма Добрева и трупа Канетикс, известни със своята акробатика в небето.

Мотото на 18-ото издание на Софийския театрален салон е Избери театъра. В последните години, изпълнени с несигурност и предизвикателства, продължава да е все така важно да не спираме да избираме изкуството. Визията на плаката показва този избор с помощта на архивна снимка от 1957 г. на актьорите Ружа Делчева и Апостол Карамитев от спектакъла на Народния театър – Херцогинията на Падуа от Оскар Уайлд. Фокусът върху изображението е не само върху актьорите, но и върху следите от разкъсаните рекламни и политически съобщения и плакати.

И тази година наградите ИКАР  призовават всички да направят своя избор и да се доверят на театралното изкуство не само в деня на церемонията, а през целия театрален сезон. Всеки може да закупи билет за събитието от касите на Народния театър, като церемонията може да се гледа и на живо от 19:00 по БНТ 2. Може да видите всички номинирани за тазгодишните награди от тук.