Възможно е за вас нещо друго да е по-наложително в момента – да се сетите на какво ви напомнят снимките горе. Ако сте един от онези 125 милиона клика върху клипа I Fink U Freeky на Die Antwoord, точно това е – Роджър Балън е арт директор и сърежисьор на видеото. Нищо нелогично – една шепа хора не се страхуват да бъдат странни и им трябва съвсем малко, за да се разпознаят помежду си. Когато Ninja и Yolandi Visser веднъж канят Роджър и жена му на паста за вечеря, целият им дом, включително тавана, е покрит с негови рисунки (които пък често участват и в неговите фотографии). Той е основна нишка в естетиката на хип-хоп дуото от Кейптаун, а него свързваме с тяхната музика. Затова и на партито, което тази събота ни подгрява за изложбата му през ноември, слушаме сет, вдъхновен от Die Antwoord.
След месец вече идва основното: 200 фотографии на Балън и той самият като гост, за да говорят по обща тема – подсъзнанието като място на мрак и хаос. На изложба едновременно в Квадрат 500 в София и в Градската галерия в Пловдив, снимките са извадени от седем серии, правени между 1982 и 2014 в Южна Африка, където Роджър живее. Фокусът във всички тях е върху страховете, сенките и илюзиите или онзи кошмар без събуждане, който понякога е подсъзнанието. На светло фотографът вади и друго – на срещите с него в двата града слушаме какви истории се случват на човек, който снима активно от близо 50 години.
Вие кога за последно разказахте странен и срамен кошмар на напълно непознат? В крайна сметка точно това ни привлича в тези фотографии: свикнали сме да прибираме навътре всичко, за което се страхуваме, че е твърде смахнато, а Роджър Балън не само го показва, но и го празнува с фойерверк. Свободата от шумното му позволение да си странен е магнит. Ако и за вас, чакайте ни скоро да разкажем повече за човека зад камерата.

I Fink U Freeky PARTY е в Mixtape 5 на 13 октомври от 23:00 за 7лв
Изложбата Архетипи на Роджър Балън е в Квадрат 500 от 13 ноември до 13 януари