Убиецът в ръжта – Джон Ленън: убийство без съд

Освен студентски празник денят на 8 декември е специален и с друго – днес отбелязваме 43 години от смъртта на легендарния Джон Ленън. По повода преди два дни Apple TV пускат сериал с 3 епизода, който разказва историята за смъртта му. За първи път ключови фигури от живота и смъртта му – включително приятели, лекари и следователи – споделят лични спомени и разкриват какво се е случило.

Любопитно ни е, че в центъра на сериала попада убиецът на Ленън – Марк Чапман, който завзема сцената, за да обясни гледната си точка. Фактът, че му е отделено най-много време в Джон Ленън: убийство без съд, говори много за медийната култура и за това как популярността, която някои престъпления носят на извършителите, е именно славата, която някои от тях търсят.

Аудиозаписът от последното интервю с Ленън още повече засилва трагедията на завинаги изгубеното, тъй като той говори за желанието си да живее и работи дълго, докато се връща в студиото, както и за това да бъде близо до децата си. Многообразието от нови лични интервюта, непубликувани материали и добре разказана история завладяват още от първия епизод и сформират впечатляващ епизод, който отговаря на любопитството на феновете. След първия епизод обаче сериалът продължава да се концентрира върху убиеца му, неговите преживявания и гледната му точка. Чапман обяснява противоречието си в деня на убийството дали да го направи, чувайки глас в главата си и чувствайки се като главния герой от книгата Спасителят в ръжта на Джеръм Селинджър, която твърди, че е искал да промотира.

В „Убийство без съд“ срещаме и интервюта с охранителя на „Дакота“, който говори за първи път, и с портиера на сградата. Включва и разговори с таксиметров шофьор, станал свидетел на нападението, с радиожурналиста, провел последното интервю на Ленън по-рано през деня, с първия и втория отряд на нюйоркската полиция, както и с две медицински сестри и един лекар, които не успяват да съживят Ленън в болницата. Гледаме сериала с любопитство по Apple TV, за да разберем повече за куриозното събитие около иконата на поп музиката.