Първата книга от поредицата за разследванията на инспектор Гамаш, Убийството на художника, донася на автора си единадесет литературни награди, сред които някои от най-важните отличия в жанра – John Creasy New Bloody Dagger, Arthur Ellis Award, Anthony Award, Dilys Award, Barry Award.

Убийството на художника ще излезе на български в началото на април и скоро ще бъде последвана от още една книга за приключенията на инспектора в подозрително тихото село Трите бора.

Самият Гамаш е брилянтен следовател, надарен с необикновен ум и прозорливост, които го превръщат в легенда от ранга на Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и Шерлок Холмс. В Убийството на художника Гамаш е натоварен с разследването на мисетериозното убийство на обичаната и уважавана от всички художничка Джейн Нийл, намерена мъртва в гората, пронизана със стрела право в сърцето. Местните жители са убедени, че става дума за нещастен случай при лов, но Гамаш бързо проумява, че в наглед притихналото селце всеки пази тайни и се крие зад маски. И че ключът към загадката навярно се крие в необикновената картина, нарисувана от художничката, малко преди да умре…

До момента Гамаш е герой на десет романа и една новела – The Hangman. Тя е написана като част от програмата GoodReads Canada, която цели да насърчи възрастни, имащи пробелми с уменията за четене. Тази програма е създадена от различни организации, работещи по проблемите на грамотността в Канада. Според тях 42% от канадците страдат от ниска грамотност, а това е свързано с бедност, безработица, проблеми със здравето и склонност към престъпления. След успеха на първите няколко книги от серията Разследванията на инспектор Гамаш, Луиз Пени пише The Hangman с опростен сюжет и лексика и граматика.