HILLS OF ROCK
Пловдив, 28-30 юни, 100‑180лв от eventim.bg
 
Когато доближите фестивалната зона на ул. Ясна Поляна 23, не носете плюшен мечок – забранено е. Отвъд това обаче, срещу билет и гривна (която ви подават на входа), се впускате в три дни масивен рок на три сцени. Китарите на Disturbed се настройват в 22:00 на 28 юни за кавъра на The Sound of Silence, с който се завръщат в слушалките през 2015, за да допишат дискографията си с албумите Immortalized и Evolution. Преди тях на главната сцена се редят Moonspell (20:30), Avatar (19:15) и Gloryhammer (18:15), докато трибуните Music Jam и На тъмно навигират банди като 40 Days Later и Affection. Whitesnake се провикват Here I Go Again в 21:30 във втората вечер, а по-рано излизат Admiron, Lord of the Lost, Dreamshade и Krekhaus. В неделя целувката за лека нощ е от Шърли Менсън от Garbage в 22:30, изпреварена от Children of Bodom, Amaranthe, Nemesis и Остава. С отделна такса влизате и в къмпинг зона, така че не чакайте, а стягайте сака и минете през hillsofrock.com за детайлите.

ELECTRIC ORPHEUS
Вила Юстина (на 3км от село Устина), 21-22 юни, 4лв от epaygo.bg

На 25 километра от Пловдив полите на Родопите се развяват за два дни музика, полята с виното на Вила Юстина, чешки и немски бири, коктейли и гурме кухня. Петък вечер зашумява с рокенрола на турците The Young Shaven (22:00), а към полунощ по поляната потича инструменталният пънк фолк на Moussaka от Сърбия. Преди да си влезете в палатката, изслушвате и психеделичния диджей сет на германеца Андре Пол, после се наспивате хубаво и към 12:00 в събота се вдигате с пулта на Nearly Dog. По-късно идва време за руснака Алекс Келман, който елегантно забърква електронен микс, а гърците Monovine навиват струни с нов албум към 22:00. В малките часове настъпват психеделията на израелците Ouzo Bazooka, бийтове от Николай Биргенс и музика от бумбокс. До вилата се стига с фестивалната линия от Пловдив или с автобус от автогара Юг, а за подробности питайте @ElectricOrpheusFest във фейсбук.
DOLNA MALINA OPEN AIR FEST
Долна Малина, до 30 юни, domafest.co

Селцето започна пъстрата си програма още в началото на юни, но няма да ви изгонят, ако се спуснете натам и сега – все пак Долна Малина е само на 28 километра от София, които костват 30-ина минути с кола. Сред красивата природа там в оставащите уикенди на месеца текат спортни, фолклорни, танцови и музикални състезания, разчупени в три зони. Първата е в Мини парка, където на 15 и 16 юни следите върволици хора, готови да подскочат в ритъм ¾ между битовите работилнички и базари. На 22 и 23 юни пък на Пясъчните кортове и в Арена Горна Малина внимавате да не ви уцелят с волейболна или футболна топка, докато се насочвате към арт ателиетата и изложбите в центъра. Междувременно киноцентърът UFO Film & TV Studios строи музикална сцена, на която на 29 и 30 юни нечувани досега песни от прохождащи артисти се борят за безплатен клип. И всичко това е заради Йонко Димитров – един нахъсан човек, който се връща от Лондон и на 25 години става кмет на Долна Малина. Търсете го да му стиснете ръката.