“Няма да умра трезв!”, заявява с омекнала в коленете решимост младият вълк на Уолстрийт, Джордан Белфорт. “Винаги казвам истината. Дори, когато лъжа”, отсича белязаният Тони Монтана преди да сложи кубче лед в неизменната си чаша скоч. “Имам две банкноти по 10 и две по 20. Подай ми бутилка бърбън, чаша и лед, можеш ли?”, обръща се към бармана със смирено безразличие Джак Торънс в Сиянието на Кубрик.

Уи(с)кипедия
Киното обича да му дава главна роля, но уискито, разбира се, е с нас далеч преди да се роди първата камера. Без да се връщаме до началото на историята му, ето няколко ключови факта. Заради високия налог на бърбъна (галеното име на уискито в Америка) гражданите на щата Пенсилвания се вдигат на въстание. Случва се преди 220 години, но и до днес там уискито плаща повече данъци от средностатистическият американец. Сигурно защото се прави почти толкова трудно, колкото ювелирите на Фаберже и има канон за всяка стъпка в производството. Иначе Ирландия и Шотландия още спорят по въпроса кой пръв се е сетил да дестилира кехлибарената течност. Отговор няма, но току-виж сте открили истината за малцовата манна на тазгодишния фестивал на уискито.

Разговор на малки глътки
За Whiskey Fest 2014 в София пристигат посланиците на уискито по света – разбирайте, че всички водещи брандове ще имат поне по един говорител, който с добре тренирано небце ще се опита да ви убеди защо традицията стои над всички, или обратното – защо новите играчи отварят път на бъдещето. Очакват ви 200 уиски вкуса от Шотландия, Ирландия, Америка, Япония и дори Тайван. Дегустацията е направо задължителна (но не се оглеждайте за фъстъци – те са враг на чистите рецептори).
За любознателните са предвидени и майсторски класове с международни лектори, за които пиенето е въпрос на принципи. Ние бихме отделили време за Изкуството на японското уиски (в петък, 31 октомври) и за личната история на Херардо Перес – мастър блендерът от Доминиканската република, който знае добре защо изгарящата напитка и висококачествена пура са вечната светска двойка.

Лигата на скъпоценните
Добре е да не подминавате и дегустацията на лимитираните издания – като серията от пет уникални бутилки на Dalmore Constellation, оценена на 250 000 евро или неповторимия декантер Macallan M, създаден от трима виртуози и продаден на търг за изумителните 450 000 евро. Фестивалът продължава от петък до неделя, а началният час е уискено време – късен следобед.

Whiskey Fest е в Sofiа Event Center (Paradise Center, бул. Черни връх 100) от 31 октомври до 2 ноември. Тридневните билетите започват от 15лв.