Регионалният конкурс за мобилна фотография Huawei Next Image Awards продължава до 20 август и дори да не почивате сред красиви природни пейзажи в момента, градовете предлагат изненадващо широко поле за креативност.
Кадрите от така наречената „улична фотография“ обикновено попадат в категорията Check-In на конкурса, тъй като акцентът в нея е откриването на нови места, които да посетим, както и изживяванията ни там. Но фотографията е чудесен инструмент, с който да погледнем любимите си и най-познати места по изцяло нов начин, и да бъдем успешни конкуренти и в други категории, като Faces и Good Night.
Най-важното за добрата улична фотография е да не забравяме, че фотографията е униерсален език, с който могат да се разказват истории. Фотографът Темелко Темелков споделя, че е много важно снимките да носят послание. "Чрез фотографията човек може да изразява позиция, да показва отношението си към различни теми, да предизвиква емоции", казва той. За него именно изразяването на позицията на фотографа прави снимките по-интересни, това да снимаме темите и въпросите, които ни интересеуват, нещата които ни впечатляват. За него основното предимство на мобилната улична фотография е, че изглежда напълно безобидно. "На улицата хората рядко обръщат внимание, когато снимаш с телефон. Ако снимаш ситуации на улицата, бързината може да се окаже решаваща, а телефонът е винаги под ръка, веднага реагира и позолява с лекота да се заснемат снимки с много високо качество."

Ето и практическите съвети на Темелко Темелков, които да ви помогнат да уловите по-добри кадри, когато снимате улична фотография.

1. Предварително помислете кои са темите, които са интересни за вас, и започнете да се оглеждате за добри кадри. Това могат да са продавачи на цветя, бизнесмени с костюми, хора, пресичащи оживени улици, спирките на градския транспорт, както и всеки друг елемент от градската среда.
2. Разгледайте профили на фотографи в социалните мрежи и сайтове в интернет, за да видите какво ви харесва. Можете да предпочитате цветни или черно-бели снимки, да се фокусирате върху по-едри или по-общи планове, да изберете контрастите, които да целите, както и композицията, която ви допада най-много.
3. Запознайте се с различните режими на камерата на телефона си, възможните филтри и опциите за обработка, които ви предлага. Изберете един или два, които най-много ви допадат и са ви най-удобни. Така ще можете да започнете да "виждате света" по определен начин докато снимате, което ще ви помогне да правите по-добри снимки.
4. Първо снимайте, после питайте. На улицата всичко се случва за миг. Ако започнете с въпроси дали може да снимате, вероятно сцената пред вас ще се промени още докато питате. Ако развиете рефлекс да снимате с лека усмивка на лицето, вероятно никой няма да ви обърне внимание. Ако някой иска да знае защо снимате — покажете му ваши снимки, разкажете му какво правите и му предложете да му пратите снимки за спомен.
5. Ако имате съмнение дали да снимате нещо или не, по-добре го снимайте. Освен това снимайте повече пъти и повече кадри. Винаги можете да изтриете излишните снимки, но най-вероятно няма да можете да пресъздадете сцената, която сте изпуснали, а човек никога не знае откъде ще му дойде наградата Пулицър – или Next Image.
6. Приближете се до обекта си или сцената, която искате да снимате. Много често това ще направи снимките ви много по-добри и персонални, отколкото един отдалечен кадър.
7. Оставяйте снимките да отлежат. Ако изчакате дори един ден, преди да споделите снимките си, изборът ви ще бъде по-малко емоционален и вероятно ще покажете само най-добрите си снимки.
8. Снимките на улицата добиват по-голяма стойност с времето. Това, което снимате днес, ще бъде по-различно след една година и може да е съвсем различно след 10. Ако нещо днес ви е добре познато и дори леко скучно, след време снимките, които сте направили ще изглеждат много по-интересни, защото улицата, хората по нея, дрехите, колите ще са други.

Приложените снимки са на Темелко Темелков, направени с Huawei P20 Pro.
Още вдъхновение от него ще намерите в инстаграм профила му.