Защо на хората продължава да им се харесва да слушат кавъри?
Защото обичат да си припомнят емоциите, които са изпитали, докато са слушали оригиналите. Малко като пътуване във времето.

Всичките ви парчета са от фиксиран период – от края на 70-те до края на 80-те. Какво му е толкова магичното на това време?

Това е времето на голямата креативност, защото пънкът е дошъл и преобърнал нещата с главата надолу. Тогава всичко е било възможно. Синтезаторите, дръм машините и подобни музикални аксесоари са станали достъпни, а това е отворило широко доста врати. Освен всичко друго – тогава всеки взор е бил отправен към бъдещето и хората са имали неимоверна вяра!

Пънкът, вижда се, ти е изключително драг.
Ами да, разбира се. Пънкът е като философия – връщане към базовото, към “направи си сам” основата. Представете си, че не сте музикално образован, но има какво да кажете и най-вече – разполагате с известна доза креативност. Пънкът ви позволява именно това – да кажете много, но да не пилеете средства.

Избирал си много красиви гласове, които в този или онзи миг са били част от Nouvelle Vague. Като селекционер на миниотбор по женски футбол.
Така е, да, хаха. Но иначе съм истински фен на Пари-Сен Жермен. Подкрепям ги от години, а това невинаги е било лесно! Колкото до музикантите и певиците, които избирам за групата – май предпочитам да се сравнявам с режисьор. А защо не и с продуцент – на някоя голяма кинопродукция например.

Говорейки за кино – за какъв жанр е най‑подходящ един Nouvelle Vague саундтрак?
О, ами за всякакъв. Вече имам зад гърба си шест! И все различни – трилър, научна фантастика, драматична комедия и дори един музикален филм. Обожавам я тази работа със саундтраците.

В интервю чух да казваш, че работите върху албуми с португалски и северноамерикански пънк. Какво стана с тази идея?
Зарязахме я! Изведнъж почувствахме, че сме направили прекалено много кавъри и тотално ни е доскучало. Затова реших, че вместо да се гмурвам пак в дълбоките кавър води, много по-добре е да се впусна в композиране но мои собствени парчета. А и преди да отегчим публиката, най-добре да се насочим към нещо ново.

Поемате значи в нова посока?
Естествено! Това е целта ми. Новият ни албум ще бъде изцяло с авторски парчета. Едно съвсем ново начало.

Как изглеждаш сега, докато разговаряме?
Точно сега сменям стила си… Минавам от готиния ню уейв вид към по-класически аутфит. Стилна лека брада, шапка… Хубаво е човек да се променя от време навреме.

А дали Nouvelle Vague не е месия на френския стил по света, макар да ползвате предимно английски думи?
Е, разбира се, че е. Пеем предимно на английски, но пък проектът е френски. Звукът е много френски, стилът е много френски, артуъркът ни – също. Както казват английските медии – “само една френска група е способна да щурмува английския пънк така”.

Живееш в Париж – кое е мястото от красивия голям град, което искаш само за себе си?

Студиото ми е в северната част на Париж – това е моето място. Но обичам целия град, особено през лятото. Харесвам бреговете на Сена, Белвил – едновремешният квартал на работническата класа, историческия Маре…

Твоите малки лични революции?
Уви, май хич нямам такива.

Стартирайки проекта, сте смятали, че успех ще пожънете, кой знае, може би само в Япония. Сега обаче ви харесва целият свят. Как понасяш успеха?
Честно казано, не мисля, че публиката ни познава толкова добре или че е толкова запозната с нещата, които правим. Но това не е проблем. Важното е, че успяваме да се харесаме на хората по света, което пък ни позволява да сменяме певиците и музикантите и да пазим проекта винаги свеж!

В момента слушаш?
Последния албум на Les Psychonauts.

Планираш или вървиш напред с вързани очи, по интуиция?
Правя и двете. Но съм човек, който много мисли, преди да се впусне в действие. Такъв ми е маниерът. И смятам, че е доста ефективен.

Nouvelle Vague са в зала 3 на НДК, 26 ноември, 19:30, 40/50лв от eventim.bg