Какво пропускаме в увереността си, че виждаме всичко?

Unseen Scene не е проект, предназначен специално за незрящи – вместо това той е създаден от незрящи, обръщайки представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се гмуркаме в сенките, за да променим гледната (или по-скоро осезаемата) си точка.

Преходът към това своеобразно потапяне в невидимото обаче е плавен, благодарение на сетивното въвеждане от незрящи водачи, които ни помагат да свикнем с мрака и ни превеждат през няколко опознавателни момента. Въвеждащият разговор ни провокира да се замислим, а гидовете ни помагат да се отпуснем и да се почувстваме комфортно в атмосферата.

Сетивната инсталация е подготвена от Съюз на слепите в България и Inner Theater Company, а проектът се осъществява по идея на Калина Павлова, Диляна Кудрова, Деян Петров, Петър Йорданов – Бъни и екипа на Концерти.бг.

Двете събития са едва началото на серия от концерти на тъмно, сетивни преживявания, инсталации и късометражни видео дневници. Затваряме очи и позволяваме на изкуството на ни завладее напълно, а тъй като местата са ограничени до 40 души на концерт, бързаме да си вземем билет от тук и тук. Важно е да отбележим, че събитията се провеждат в пълна тъмнина и с изключени мобилни телефони.