Ричард Ланца управлява верига студиа в Щатите, преди да започне да води практики за ученици и учители по йога навсякъде по света. Шон Корнелисон пък открива йога-терапията, с която помага на хиляди хора да се "върнат в тялото си" и да премахнат онази болка в кръста или раменете. Е, не е само това, но те сами разказват надолу. Срещаме ги в София, защото до средата на месеца имат класове в Urban yoga на Мария Ковачева (не просто домакин, а и тяхна ученичка от годините си в Бостън). Един час при Ричард и Шон е безценен, какво остава за два дни – на 8 и 9 октомври правят йога-ретрийт уикенд, за който се молят и тялото, и главата ви.

ПРОМЯНАТА
Р: Бях женен, но съпругата ми ме напусна и по-късно се омъжи за професора си по право. Днес сме приятели, обаче в онзи момент останах да се грижа сам за малкия ни син. Работех в корпорация и шефът ми ме натоварваше извънредно всеки ден, беше решил да ме издигне до своето място, след като се от­тегли. Стресът беше огромен. Докато всичко това продължаваше, аз се чудех дали да не започна на чисто с единственото, което ме интересуваше – йога, която бях открил още на 18-19. Един ден медитирах и си помислих, че искам трима човека да ми подскажат какво да направя. Малко след това на вратата ми се позвъни – бяха три мои съседки. Още преди да си отворят устата, извиках "Кажете ми, да започна ли собствен бизнес?", а те в хор отговориха "Да, разбира се, да!" Помолих ги да изчакат малко, звъннах на шефа си и му казах, че никога повече няма да се върна на работа. После отидох при съседките и им благодарих, че са ми помогнали да взема най-важното решение в живота си. "Какво е то?", попитаха. "Ами, напуснах работа и ще започна свой бизнес". В следващата една година ми беше много трудно, но издържах. След това всичко постепенно си дойде на мястото. Отворих Холистичен център в Бостън, в който до ден-днешен идват много хора. Започнах да преподавам още, и още, и още. От човек без никакъв опит, изведнъж вече водех по 20 класа всеки ден, докато накрая бях отворил 14 училища по йога със стотици ученици. Междувременно срещнах Шон, с когото сме заедно и до днес.

СОБСТВЕНИТЕ ГРАНИЦИ

Ш: Преди да срещна Ричард, не съм искал да се занимавам с йога. Спортувах много, бях гимнастик, имах травми, но все продължавах с един или друг спорт. Чак покрай него се запалих по йога и бързо разбрах, че тя е много неща, а не просто разтягане на тялото до възможния максимален предел. За мен това не е толкова интересно. Може би заради травмите, които имах отпреди, търсех своите граници на движението, собствено отместване, дори и с малко. Исках йога да излекува тялото ми, а не да го доразруши. Мисля, че това е главното – да опиташ да правиш правилно съвсем леки, малки движения и постепенно да стигнеш до по-големите. И ако стигнеш само до средата, това е окей, достатъчно е. Важното е да продължиш със собствено темпо. Йога не е състезание, а личен процес. За усукването не е нужно да го направим толкова голямо, че да си видим гърба, а да изпълним движението правилно. А правилно е това, което не е болезнено за тялото ни. За всеки от нас границата е различна. Благодарение на Ричард започнах с йога, а благодарение на нея все повече опознавам себе си.

СЪЗНАТЕЛНОСТТА
Р: Всеки човек има свои навици в тялото – дали ще е позицията, в която държи раменете си, или пък стойката, или нещо друго. И тези навици рефлектират не само върху физическото ни състояние, но и върху начина, по който преживяваме емоциите си, по който живеем живота си. Затова едно от много важните неща в йога и йога-терапията е, че ни прави по-съзнателни за тези навици и ни кара да обръщаме внимание на това как се движим. Тази съзнателност постепенно се пренася върху всичко. От практиката си във времето забелязах, че хората, които искат да се занимават с Виняса флоу, най-често са любители на силното физическо натоварване. През последните две години обаче срещам и все по-голямо желание да изследват духовността, чрез която да се доближат още повече до себе си. Така е навсякъде по света, включително и в София. Хората искат силно физическо натоварване и дълбок смисъл, който да ги кара да живеят по-добре. Ако преди години главното в класовете беше да караш учениците по йога да правят позите отново, и отново, и отново – без значение какво причинява това на тялото им – сега не е така. Днес има хора, които искат да практикуват, но са фрустрирани от факта, че чисто физически не успяват да изпълнят нещо. Какво правим с тях? Нима те не са достойни за йога? Напротив – и затова вече има много повече практики, сред които да избират, много повече учители, много повече зали. Изборът е сила, а йога създава пространство за всеки да израсне, както е добре за него.

ЙОГА-ТЕРАПИЯ

Ш: Йога-терапията използва простите принципи на йога – дишане, движение и покой. При нея не аз правя нещо с теб, а само те водя обратно в тялото ти. И ти позволявам да изследваш докъде можеш да стигнеш. Звучи отнесено, но всъщност е много конкретно и различно за всеки човек. Например, ако имаш болки в кръста, раменете или другаде, ще картографирам тялото ти, а после ще практикувам с теб съвсем леки, но правилни движения, които да "запалят" точните мускули за случая. Имах една клиентка от Япония, която цял живот беше ходила без да напряга мускула в бедрото си и така си беше причинила проблеми с кръста и изкривяване. С нея работихме върху това да започне да "ходи" наново. Процесът е бавен, всеки ден отместваме границата на движението още малко и още малко. Важно е да се каже, че за всеки човек тялото е собствена защитена зона. Затова и за някой да бъде със сковани рамене не е болезнено, а просто необходимо – той така е свикнал, така се чувства в тялото си, въпреки че това е негативно за здравето му. С йога-терапията аз се опитвам да разширя тази лична зона, за да може човекът да подобри качествено движенията си, а оттам и живота си.

ДВЕ МИНУТИ НА ДЕН
Р: Всяка промяна започва отнякъде. Един от про­стите начини е да опитаме да бъдем в настоящето поне за малко. Елементарно е – каквото и да правите, спрете и останете тихи за две минути, не повече. Бъдете в настоящия момент, наблюдавайте какво се случва с ума ви, не насилвайте нищо. Просто дишайте съзнателно. Постепенно ще започнете да отделяте повече време за това, а после може би ще решите да опитате йога или нещо друго, което ви влече. Скоро ще видите, че тази съзнателност, започнала с две минути на ден, вади на повърхността всичко от вас. В началото това може да бъде плашещо. Хората си мислят, че съзнателността носи единствено радост, но всъщност тя не вади само хубавото и ако не сте готови да прегърнете и тъмната си страна, ще бъдете разочаровани. Обещавам ви обаче, че ако приемете всичко в себе си и живеете в настоящето, няма да имате нужда от нищо друго. Ще видите, че онова, което имате и сте, е напълно достатъчно.

За класовете и йога-ритрийт уикенда на Ричард и Шон можете да се запишете на 0899 990 788 (Мария Ковачева)