„Уроците на Блага“ е най-добрият български филм за 2024

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина

На 16 май в Народен театър „Иван Вазов“ бяха раздадени наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ за 2024 година. Гилдията присъжда отличията от 1975 г. насам, като този път призовете за филми и кино творци бяха в общо 36 категории. Наградата за най-добър филм тази година получи „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Припомняме, че филмът копродукция на България и Германия получи три отличия за българското кино на фестивала в Карлови Вари в т.ч. главната награда Кристален глобус, както и бе отличен с голямата награда на журито на фестивала в Рим.

Победителите бяха определени от четири професионални журита за игрално, документално, късометражно и анимационно кино. Водещ на церемонията беше актьорът Иван Бърнев, а сред връчилите статуетки бяха актьорите Деян Донков, Ирмена Чичикова, режисьорите Виктор Чучков, Петър Вълчанов, Лилия Абаджиева и Анри Кулев и пианистът Антони Дончев.

Стефан Командарев, режисьор на „Уроците на Блага“

Наградата за най-добър режисьор на игрален филм отиде при Надежда Косева за филма „Клопка“, най-добър документален филм стана „Една провинциална болница“, а при анимационното кино със статуетка си тръгна „Лодка в дъжда“. Призът за „Най-добра главна мъжка роля“ получи Александър Трифонов за ролята си във филма „Клопка“. Наградата за „Най-добра главна женска роля“ отиде при Ели Скорчева за ролята на Блага в „Уроците на Блага“. С отличие за поддържащите роли в двете категории си тръгнаха актьорите Розалия Абгарян и Ивайло Христов за филмите „Уроците на Блага“ и „Записки по едно предателство“. Наградата за цялостно творчество бе връчена на Боян Папазов, сценарист на филма „Всичко е любов“ и редица други любими български заглавия.

Розалия Абгарян и Ели Скорчева

Дни преди официалната церемония, в „Дом на киното“ се проведе Националният фестивал за българско кино „Васил Гендов“, на който бяха излъчени всички над 90 номинирани филма. Над 4500 зрители влязоха в салона от 1 до 13 май, за да видят заглавията от селекцията за игрално, документално и анимационно кино за 2024 година.