"Glenfiddich" на келтски значи точно това. Коледа 1887 е, когато в дестилерията на Уилям Грант край река Фидих в Шотландия се отронва първата капка едномалцов еликсир, който след 22 години влиза и в първата си бутилка. Виждаме я тук тази вечер – до масивен стенен часовник и мебели от началото на 20 век в рождената епоха на този скоч. Пристъпваме в нея със суинг, поканени от джентълмен с цилиндър и засукани мустаци да опитаме фамозния за времето си коктейл Rob Roy (с наситен вкус и нотки от портокал, синя слива и орех) и да отхапем квадратче брауни.

Следващият кът в Долината на елена пулсира в духа на 50-те и 60-те, когато Америка най-после вкусва едномалцово шотландско уиски, благодарение на правнука на Уилям Грант. Дали Момчетата от Мадисън авеню също са пиели от него, питаме се, когато ни подават коктейла на епохата – Rusty Nail с ликьор с круша и синап, който е свеж, някак си по градски модерен, или пък така ни се струва заради всичкия толкова ярък дизайн наоколо. Включително бутилката на Glenfiddich от 1961, която прочутият тогава дизайнер Ханс Шлегер извайва в иконичната и днес триъгълна форма. 

Ерата на диското е третата ни спирка, където ни черпят с близалка и любимия на Марлон Брандо коктейл Godfather с пяна от праскови. Плакат отсреща подсеща, че сме във времето на първите касетки, през което брандът пък дооформя своето лице. Така между 70-те и 90-те върху бутилката най-сетне изгрява символът на елена – на златист фон и с изписани години на уискито.
Крачка по-нататък и дизайнът на етикета става по-изчистен и съвсем наподобява герб, за да пренесе Glenfiddich в стилистиката на 21 век. Ние се сливаме с нея чрез хапки круша, увита в прошуто, и винаги точния Highball коктейл, който звучи семпло, но съветваме да не подценявате, че размерът му е водна чаша.
Ето как в една вечер минават 110 години. Точно толкова са изтекли от завъртането на първата капачка Glenfiddich през 1909 до сега, когато Владо Карамазов излиза на сцената, за да разопакова най-новата бутилка на бранда, десета в историята му. Специалното при нея? В горната є част се забелязва V, символ на родното място на уискито – Долината на елена. Е, и ние бяхме там.