В името на – какво се крие зад имената на три култови места

Кръста

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Александър Величков

Стабилно застроеният днес Лозенец някога бил покрит с повечко дървета и зелени поляни, а гражданите обожавали да се разхождат от близкия градски център нагоре по хълма. На Гергьовден се събирали на мястото, където според легендата изпод копитата на коня на св. Георги бликнало изворче. Изворчето отдавна го няма, но старият кръст все още си е там – малко встрани от трамвайната линия, насред зле поддържана полянка с ръждясали катерушки. На две крачки от каменната старина издялаха и приятна дървена скулптура на патриарх Евтимий – все пак местността се казва Кръста.

Попа

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Александър Величков

Най-популярното място за срещи в града е наричано просто Попа от младите, но официалното му название е площад Патриарх Евтимий. Името идва от поставената там през 1939 статуя на светията – все още особено красива и емблематична, пък и със широка основа, на която редовно присядат уморени граждани. Ако пък се разходите зад паметника на Асеневци във Велико Търново, ще попаднете на брат близнак на статуята, неясно как попаднал там.

Царевец

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Александър Величков

По принцип Царевец е името на самата сграда, разположена на Орлов мост, но отдавна хората наричат така цялото пространство около нея. През годините нещата там са се променяли няколко пъти, при това генерално. През 50-те точно от Царевец са тръгвали автобусите към Самоков, Панчарево и Кокаляне, а в сградата е имало билетни каси. По късно местят автогарата, на мястото се появява изходът на подлез под Цариградско шосе, а пространството пред Царевец става добро място за срещи, пиене на бира през лятото и събиране на агитката на ЦСКА преди мачове.