Прземек Плута

Колко често пазаруваш онлайн?
Току-що проверих history-то на моя PayPal акаунт и там виждам, че правя около 10 онлайн транзакции на месец. Това, разбира се, е много малко в сравнение с парите, които плащам офлайн, но показва нарастваща тенденция.

Представяш ли си, например, как в бъдеще жените няма да отскачат до мола, а ще пазаруват дрехи и обувки онлайн?
Абсолютно. Успях да убедя поне 3 от приятелките на жена ми – а те всички пазаруват много, да се регистрират в PayPal и да купуват козметика от strawberrynet.com, например. Нещата онлайн са доста по-евтини, особено ако решиш да се поразровиш. А спестените пари могат наистина да променят навиците ти за пазаруване!

А дали в дългосрочна парспектива онлайн пазаруването изцяло ще замени традиционните покупки?
Не мисля, че това ще се случи в скоро време. В Полша например онлайн търговията заема едва 2% от всички продажби, дори и във Великобритания, най-добре развитият пазар за електронна търговия в ЕС, става въпрос за 5%. Освен това не мога да си представя закуската си без прясно изпечен кроасан – за него, както и за пресни зеленчуци винаги ще предпочитам да отскоча до близката фурна за хляб или до магазина зад ъгъла.

Какво прави PayPal предпочитаният уред за плащане онлайн?
Говорейки с потребители на PayPal, съм чувал 3 основни причини да го използват – PayPal е бърз, сигурен и изключително удобен. Освен това позволява разплащане на 196 световни пазара и с 19 различни валути, като така създава уникални възможности и поощрява хората да пазаруват онлайн.

Защо единственият офис на PayPal в Източна Европа е разположен точно в Полша?
Когато решават къде да разположат офисите си, от PayPal вземат предвид големината на местния пазар за онлайн търговия и потенциала за неговото разрастване. Решението бе улеснено и от факта, че нашият най-голям клиент – eBay, вече имаше полски сайт и офис във Варшава.

Смяташ ли, че страните от Източна Европа скоро ще достигнат нивото на онлайн търговия на Запад?
Пазаруването онлайн нараства заедно с по-добрата инфраструктура – бърз достъп до интернет, надеждно изпращане на стоките и сигурно плащане. Източноевропейските страни отбелязват подобрение във всички тези сфери и аз изобщо не се съмнявам – тук онлайн търговията скоро ще бъде голяма.

Колко българи ползват PayPal в момента?
126 000.

С какво се забавлява Прземек Плута, когато не се труди в офиса?
През последните две години се родиха двете ми дъщерички, така че определено седя доста вкъщи.

Лекцията на Прземек Плута е в НДК,
зала 1, 8 октомври, 14:00

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Алекс Маркс

Колко често пазаруваш онлайн?
2-3 пъти на месец.

Представяш ли си например как в бъдеще жените няма да отскачат до мола, а ще пазаруват друхи и обувки онлайн?
Разбира се – в момента милиони жени по света пазаруват онлайн.

А дали в дългосрочна парспектива онлайн пазаруването изцяло ще замени традиционното?
Не, уверен съм, че ще бъде намерен баланс между двете. Всяка от формите на търговия има предимства и недостатъци.

Какво прави eBay толкова популярен сайт за онлайн търговия?
Предлага избор, добра цена и сигурност. В крайна сметка, всичко се свежда до това да предложиш най-добрите възможни условия за онлайн търговия.

Смяташ ли, че страните от Източна Европа скоро ще достигнат нивото на онлайн търговия на Запад?
Без съмнение. С проникването на интернет в тези страни все повече хора могат да използват предимствата на онлайн търговията и те бързо се възползват от това.

Знаем, че работиш в сферата на телекомуникациите, туризма и телевизията вече 14 години. Промени ли се много бизнес средата за това време?
От човешка гледна точка нещата не са особено различни. Потребителите все още реагират инстинктивно – сега обаче могат да го направят много по-бързо. Както винаги, рекламистите следват потребителските нужди.
Повечето хора се плашат от бързината на промените, но за мен е важно нещата да бъдат гледани в перспектива.

Какво знаеш за развитието на онлайн търговията в България?
Знам, че процентно пазарът е двойно по-малък, отколкото във Великобритания например, но че се развива. Друг плюс във вашия случай е, че българските интернет потребители прекарват много време онлайн, а това определено носи полза.

Колко българи купуват или продават чрез eBay?
Нямам точна представа, защото нямаме български eBay сайт, но много българи купуват и продават чрез сайтове на други държави. Трябва да проверя.

В големите корпорации наистина ли работите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, или ви остава някой-друг момент свободно време?
Добрият баланс работа/живот е част от навиците на хората в eBay – всички се опитваме да се придържаме към това.

Какво прави Алекс Маркс в събота вечер?
Най-често е пред телевизора, гледа бокс и пийва биричка. Клубните нощи вече са рядкост!

Лекцията на Алекс Маркс е в НДК,
зала 1, 7 октомври, 11:00