В периода на Голямата депресия в Съединените щати един останал без работа архитект започнал да се чуди с какво по дяволите да запълва времето си. И не само това – решил, че онова свръхгениално нещо, което успее да измисли, ще трябва да му осигури бъдещо несметно богатство. Алфред Моше Бътс измислил Скрабъла. Нарекъл го Лексико, обаче никой не проявявал интерес към изобретението. Бътс изчислявал и преизчислявал разпределението на буквите в играта, променял точкуването и дъската, подобрил изгледа и сменил името. Пак нищо. И така до 1952, когато един от шефовете на Macy’s – най-големия по онова време магазин в Ню Йорк, случайно играл Скрабъл през лятната си почивка. Връщайки се на работа, господинът изпаднал в жестока ярост, че играта я няма по неговите рафтове. И оттам тръгнала цялата история.
Сега Скрабъл се играе в 121 страни по света, има го на 29 езика, а българският му вариант се намира изключително лесно – можете да го купите от почти всяка по-голяма книжарница срещу близо 50лв. Съдържа разграфена дъска с няколко специални полета, плочки с българската азбука (всяка буква носи съответен брой точки) и поставки, така че другите играчи да не надничат във вашите „работи”. От вас се иска да съставяте думи, съчетаващи се с вече разположени на дъската букви. Печели онзи, който събере най-много точки, като за целта е нужен не само богат речник, но и особено комбинативен ум.
Следващия път, когато се опънете на слънце за по бира в парка, спомнете си нашата история и пробвайте изобретението на Алфред Бътс. Или много бързо ще разберете, че това не е вашата настолна игра, или ще се зарибите завинаги. А ние като едни верни фенове на Скрабъл няма да се въздържим и ще възкликнем – господин Алфред Бътс, да живей, живей!

Скрабъл може да купите от всяка по-голяма книжарница на цена между 50 и 55лв