Занимавал си се с толкова много неща – истински откривател. Намери ли най‑сетне онова, което търсиш, в Wax Tailor?
Смятам, че да. В онзи момент, в който се зароди идеята за Wax Tailor, си дадох сметка, че съм се захващал с десетки различни неща и ми се прииска да обединя целия този опит в един-единствен проект. И той беше именно Wax Tailor.

Вие двамата приличате ли си?
Хаха, да. Малко притеснително шизофренично е това раздвоeние на личността… Но като цяло Wax Tailor кореспондира на всичко, което правя и което съм.

А каква е разликата между Wax Tailor в студиото и този на живо?
Ооо, огромна е! Моментите в студиото са моменти на самота. Там съм в компанията единствено на машини. Потапям се в себе си, разсъждавам, мисля върху концепцията… И обратното – когато съм на сцената, около мен са моите колеги. С тях споделям емоцията от музиката, която правим заедно. Самият ми начин на работа е такъв – първоначално съм сам с машините. Подбирам семплите, които ще изградят мелодията, а след това пристъпвам към композирането, което си е малко или много стандартно. Но като цяло правенето на музика е продължителен процес и винаги е свързано с някаква екипност.

Всеки твой албум е разказана история. Кинематографичността запазена марка ли ти е?
Абсолютно. Светът на киното е нещо, което винаги ме е привличало и вдъхновявало. Може да се каже, че то е втората ми страст след музиката. Още повече че връзката между двете е изключително тясна. Намирам много общи неща в създаването и на едното, и на другото. Начинът, по който целият продукт се подготвя да бъде представен, визуализацията на дадено парче… всичко това много напомня работата в киното. Пък и наистина всеки албум носи своята история. Може би не съвсем ясна и завършена, но все пак. Поне аз вярвам, че е така. Гледам на моите албуми като на покана – да чуете каква история имат да ви разкажат те.

Ти все пак имаш опит в киното. Би ли работил за киновселената отново?
Честно казано, в момента имам не малко предложения. Но нямам достатъчно време. Работя над новия си албум и не зная дали графикът ще ми позволи да се захвана с още едно такова киноначинание. Но в бъдеще предвиждам да намеря време и сили да го направя.

Обикновено всички говорят за музиката, но забравят текстовете. Те доколко са важни при теб?
Ами музиката винаги идва първа, така че е нормално. С изключение на текстовете за няколко парчета, в по-голямата си част думите биват дълго обсъждани и обмисляни. Важно е това, което се казва в песента, да отговаря на цялостната концепция, на атмосферата и настроението, което мелодията създава. Колкото до това дали заемам позиция по социални и политически въпроси – не мисля, че го правя открито, но все пак вярвам, че такава именно е ролята на артиста. Да стои в предните редици и да бъде активен член на обществото.

Известен си и с многобройните си гости. Как правиш избора кого да поканиш?
По същия начин, по който режисьор търси най-подходящите за новия си сценарий актьори. Подбирам ги така, че да отговарят на общото настроение на албума. Да се вписват по един или друг начин в концепцията му и да носят съответния емоционален заряд. Както вече говорихме – всеки албум разказва история. Така че, аз се свързвам с избрания от мен музикант, пускам му парчето и казвам: “мислех си за теб, смятам, че ти си най-подходящият човек за тази музика, друг едва ли би се справил толкова добре”… Като цяло се опитвам винаги да привилегировам човешките взаимоотношения. Това за мен е много важно.

Какъв е типичният за Wax Tailor концерт? Не си бил все още в София, така че нямаме ни най-малка представа какво да очакваме…
Ами обикновено съм в компанията на още седем души на сцената, сред които певицата Шарлот Савари, имам и MC-та, виола, чело, флейта… В София ще бъдем пак в такъв състав. Подготвили сме ви по нещо и от трите ми албума. Ще има и супер визии.

Wax Tailor е в Sofia Live Club на 3 декември, 23:00, 20лв от eventim.bg