В пет следобед

Чаят не е само лайка в пакетче, когато си болен. Както с кафето и виното, ако се разтърсите отвъд масовото, ще откриете цяла нова галактика. Ето пет звезди – чайове с подправки, плодове и цветя, които поне за нас са алхимия. Можете да я постигнете и сами у дома, стига да следвате няколко важни правила (това за 5 следобед го спазва само Кралицата).

Чай Мате
Намира се в повечето магазини и чайни, това на снимката е от Чай във фабриката

Смислен заместител на кафето, който се приготвя от изсушени и стрити листа от дървото Йерба мате. В Южна Америка са луди по тази напитка – носят си мате в концентриран вариант и го пият топло и студено, винаги и навсякъде. Не очаквайте същото от нас, но все пак доста ни допадат необичайният дървесен вкус и намекът за тютюн. Пробвайте го подсладено или с цитруси за разнообразие. Ако искате съвсем да влезете в традицията, трябват ви малка кратунка и метална сламка (през нея се пие). В чаша вкусът е същият – 2-3 лъжички се заливат с гореща, но не вряла вода, и след минути вече е готово.

Черен чай с ванилия
Ще го намерите в магазин Бахарат

Може да звучи познато и очаквано, но зад кулисите се случва нещо доста впечатляващо. Преди да се смесят с черния чай, парченцата ванилия са били накиснати в бърбън – така получаваме бонус към вкуса му, без да се притесняваме от съдържание на алкохол. Заливате 1 лъжичка от сместа с вряла вода за около 3-4 минути – след петата черният чай започва да горчи. Добавете му мляко и мед за допълнително заглаждане на вкуса.

Стимулиращ чай
Може да го опитате и купите за вкъщи във Veda House

Или Капха доша, ако ще ни повярвате повече на индийски. Това е аюрведичен чай без кофеин, който обаче сгрява и енергизира с леко лютата комбинация от джинджифил, кардамон, кориандър, куркума, карамфил и индийско орехче. Силните ароматни подправки се усещат най-добре с малко мед. Залейте 1-2 лъжички от чая с вряла вода и оставете между 10 и 15 минути – чакането не е напразно.

Лапачо с ябълка и розов пипер
Ще го откриете в магазини Моменти

Лапачо е името на розово дърво, чиято вътрешна кора приветстваме в чашите си заради мекия, леко сладък вкус. Така нареченият чай на инките в случая е комбиниран с ябълка и розов пипер, парченца джинджифил и праскова, цвят от невен и кактус. Дочуваме какви ли не свидетелства за свойствата на лапачото, но дори да си останем скептични, само вкусът също си заслужава. Отнасяме се с него като с билков чай – с други думи, запарваме или направо варим. Пробвайте го подсладен, за да дадете възможност на подправките да се представят в най-добра светлина – сладкото прави вкуса им по-богат.

Ген Май Банча
Може да го опитате и купите за вкъщи в Чай във фабриката и Veda House, но се оглеждайте за него и в други магазини за чай

Започва като традиция, която висшето общество намира за просташка, преди да се поразчупи и да я приеме на масата си. Вече от доста време скъпият зелен чай се "разрежда" с добре изпечен кафяв ориз и пуканки, но като евтин вариант практиката остава непопулярна сред ценителите. Докато в един момент особеният дъх на ядки, който идва от ориза, не започва да привлича все повече хора, сред които сме и ние. Приготвяме го по всички правила – загряваме водата, оставяме я да се охлади за няколко минути, слагаме 1 лъжичка чай в хартиен филтър (металът не се разбира със зеления чай) и запарваме 2-3 минути. Пием без мляко и мед, които са супер за черен чай, но за зеления са прекалено силни.

 

Магазин Бахарат е на Цар Иван Асен 9
Veda House е на Гладстон 2
Магазини Моменти са на Солунска 32 и в Сердика Център и Мега Мол
Чай във фабриката е на Парчевич 62 (вход откъм Ангел Кънчев) и на Бенковски 1