Една от целите на В стаята на Госпожа Опера е да улесни родителите, които искат да посетят културно мероприятие, но няма кой да се грижи за децата им. Друга задача на детските концерти е да възпитат любов към музиката у най-малките и постепенно да изградят навици у тях за посещение на оперен театър.

Стаята на Госпожа Опера се намира в Дом на културата, обзаведена е комфортно, с всичко необходимо за занимания на малчуганите над 4-годишна възраст. Успоредно с оперните и концертни заглавия в Голяма зала, децата ще се запознават с музикалните инструменти, ще учат песнички, ще рисуват декори, ще гледат записи на адаптирани детски опери. Концерти ще изнасят талантливи връстници от музикални школи, а компания на палавниците ще правят Госпожа Опера и музиканти от Пловдивската опера, които ще демонстрират своите инструменти.

Стартът на програмата за деца ще бъде на 16 декември, успоредно с баладичния концерт на Петър Салчев. Желаещите могат да доведат децата си в стаята на Госпожа Опера от 18:30 и да се насладят на изпълненията в Голяма зала. Темата на интерактивното занимание е Коледни звънчета или Госпожа Опера представя ударните инструменти. Малчуганите ще свирят на воля с барабанчета, маракаси и други ударни инструменти.

На 20 декември, събота, по време на спектакъла Бохеми, заниманието ще бъде под наслов Нарисувай ми опера. Децата ще присъстват на концерт на връстници и ще рисуват и оцветяват оперни герои и декори.

Докато родителите слушат Коледния концерт на 23 декември, децата им ще се запознаят отблизо с приказните герои от Лешникотрошачката и ще танцуват с тях.