После, скъпи деца, започна всичко
Всяко лято артистичното семейство на Туве Янсон прекарвало в малка рибарска къща на брега на финския залив. Много години по-късно тази къща се превърнала в чудна бяла вила със спретната градинка, порцеланови сервизи и причудливи обитатели. Не наистина, разбира се, а само във въображението на Туве Янсон, което тя, за всеобщо щастие, е изляла на хартия. Ако никога не сте държали в ръце книга, описваща чудатите дни на сплотената муминтролска фамилия, позволете ни да ви препоръчаме Мемоарите на татко Мумин, Невидимото дете, Тайнството на юни и В края на ноември. Ще откриете куп измислени герои с невъзможен външен вид, но със силно човешки характеристики. Ще видите, че тук лошите не са чудовища, призраци, малки човечета с големи амбиции за завладяване на света или огромни метални мравки, а че най-страшният враг на всеки от героите е самият той. Ще се убедите и че това са едни от малкото книги за мъдри малчугани, в които свободата е висша ценност и тя се отстоява не с юначност и меч в ръка, а със спокоен, остър ум и достойно поведение. Ще почувствате и с каква нежност татко Мумин обича своята мама Муминка, а освен всичко – житейските уроци ще ви накарат да се усмихнете. Като историята за малкото животинче, което цял живот учило тригонометрия, чак докато му се проскубали мустаците. И когато най-сетне се изучило, за жалост и тъга, се появила една Мора и безцеремонно го изяла. Толкова за смисъла на житейските ни начинания – ни повече, ни по-малко.

За любовта и други демони

В миг муминтролите станали толкова известни, че додеяли дори на самата си създателка. Затова Туве Янсон се развличала, рисувайки карикатури, фрески и илюстрации за Алиса в страната на чудесата и Хобитът, пътувайки из Европа с дългогодишната си партньорка Туулики Пиетила и сменяйки адресата на своите книги. Пътуване с лек багаж и Лятна книга са единствените й обръщения към порасналите, зрели хора, които, при желание, можете да откриете на български език в книжарниците. Но не очаквайте, че книгите за възрастни също са "пораснали". Героите от тези сборници с кратки истории са все така причудливи, макар и само отвътре, етиката им е все така непоколебима, макар и объркана и всичко страшно и непознато, пред което имат нещастието да се изправят, е свързано отново със собствената им идентичност. А житейската философия, слава на боговете, си остава по детски проста. "Странно нещо е любовта, каза София, колкото повече обичаш другия, толкова по-малко те харесва той. Съвсем правилно, отбеляза бабата, а какво се прави в такъв случай? Продължаваш да обичаш, отговори София заплашително." Толкова за любовта – все повече и повече и в никакъв случай по-малко.

Пътуване с лек багаж от издателство Жанет 45 можете да намерите срещу 12лв, Лятна книга и поредицата за муминтролите – от издателство Дамян Яков са между 5лв и 8.90лв