"В тази академия съм събрала хората, които бих искала да преподават на мен", започва Ирена, когато я питаме за лекторите. Хубаво резюме, но преди него има няколко важни реда: групите са шест – проза, поезия, кино сценарий, тв сценарий, драматургия и рекламно писане, а място в тях се печели с кандидатура от автобиография, мотивационно писмо и собствени текстове според жанра. Дали трябва да сте обиграни вече в писането? "Наскоро получих писмо, което беше написано много хубаво и, въпреки че човекът няма опит, за мен заслужава да му се даде шанс", отговаря Ирена.

Всеки, който мине през това сито, вече е скочил в страната на думите и два от работните му дни в седмицата (за периода от 25 септември до 16 декември) ще приключват със срещи в 19:00 – едната е теоретична, другата е практическа. Поетите, които споделят опит на тях, са Иван Ланджев, Аксиния Михайлова, Петър Чухов и Тома Марков, а писателите на проза – Ина Вълчанова (която тъкмо взе годишната награда на ЕС за литература), Захари Карабашлиев, Емануил А. Видински, Ангел Игов, Владимир Зарев и Владимир Трендафилов.

Как се пише сценарий за кино пък разясняват Правда Кирова, Ралица Петрова, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Мина Милева и Весела Казакова. "Това са едни от най-успешните ни режисьори. В направление драматургия съм поканила Ана Васева, която ще обърне внимание на експерименталните текстове, Иван Добчев, който ще говори за връзката между литературата и театъра, и Елена Алексиева заради подхода й към моноспектакъла". За текст в телевизията говорят Павел Веснаков, Димитър Коцев-Шошо и Любен Дилов-син, а за рекламното писане – Мартин Димитров и "букет от гости публицисти", който още е на тъмно.

Освен лекциите, уикендите се пълнят с уъркшопи (дори по писане на хайку), поетични двубои и четене на драматургични текстове от актьори. "След курса всеки може да се запише и в "месец на реализацията", когато ще се работи с редактори по ръкописи. В момента обмислям и стажове в телевизионни екипи", казва Ирена, за която е най-важно хората да се чувстват комфортно и да намерят вдъхновение в лектора отсреща. "Често чувам изказвания за това, че човек се ражда писател и че няма как да се научиш да пишеш. Съгласна съм, че талант има, но той задължително трябва да се развива. На тези срещи няма да чуеш урок как точно да пишеш, а по-скоро източници, които да те вдъхновяват и да ти показват преки пътища. А когато ти дадат задача, сядаш и започваш. И постепенно пишеш все по-добре". Към тези думи Ирена добавя още един смисъл: да намерим време да бързаме, но към празния лист у дома.

Творческа академия Заешка дупка е на facebook.com/zaeshkadupka.academy
Записване до 25 август с такса от 570лв до края юни и 630лв след това