Ваклуш е награден със „Златна светулка“ от Кан

Българският документален филм Ваклуш на Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетката Златна светулка в категорията Най-добър филм за социална справедливост. Новината ни посреща само няколко дни след края на успешното турне на филма в САЩ и Канада, което включва повече от 15 спирки.

Remember the future е нов фестивал на френската Ривиера, който се появи през 2020 г. по време на ковид пандемията. Неговата основна цел е да открие, отличи и даде повече видимост и признание в цял свят на ново поколение талантливи режисьори.

Филмите, избрани от журито за селекцията Най-доброто от бъдещето, се представят пред публиката по време на месечни прожекции в Кан, а след това зрителите гласуват за любимите си филми, които най-добре представят бъдещата вълна от киното. През годините са участвали редица творци и личности като Клинт Истууд, Брус Уилис, Дженифър Лопес и много други.

Припомняме, че Ваклуш беше показан за първи път през 2023 на София филм фест, а след това започна и неговата фестивална обиколка, като филмът участва в повече от 20-ина фестивала за документално кино в целия свят. Досега продукцията е спечелила 10 награди, четири от които са от Азия, а другите в САЩ, Швеция и Франция.

„За мен филмът Ваклуш е като мисия, защото е сниман повече от 20 години. Беше реализиран с помощта на много приятели и колеги, а невероятният Теодосий Спасов направи своята музика за него. След всички прожекции и срещи с хиляди хора това за мен вече не е само филм, а духовно послание, духовна вълна, излъчена от България, която обикаля света“, сподели Николай Василев.

Досега филмът е имал над 120 прожекции в България, Европа и САЩ, а в следващите дни предстоят няколко в различни български градове. В Троян филмът може да се види на 24-ти в Народно читалище Наука, а на 2 юли е гост на лятното кино в Синеморец.

За прожекции в София следим тук.