Вървим „В крак с времето“ с първата вендинг машина за изкуство

Отбиваме се в ресторант за бързо хранене Пикник в ж.к. Младост 4 не за сандвич за из път или напитка в пластмасова чашка, а за произведение на изкуството, което може да се побере в ограничените измерения на вътрешния ни джоб. Анонимните градски артисти Destructive Creation откриват първата авторска изложба на колектива под формата на мобилна вендинг галерия. Оттам можем да се сдобием с разнообразни творби срещу скормна сума, като може би най-знаковите сред тях са оцветените фигури от Паметника на Съветската армия под формата на магнит, фигука или чанта, както и ентусиазираният слоган България е супер яка във вид на комплект стикери.

Вендинг машината може да бъде изтълкувана като символ на комерсиализацията на изкуството, коментар върху забързаното ежедневие на работещия човек, който не отделя време, за да се наслади пълноценно на произведенията, и монетизирането на културните ценности чрез превръщането им в сувенири. Въпреки това приемаме критиката с усмивка и здравословна доза самокритичност и с готовност избираме между интригуващите артефакти.

Изложбата е ново начало в творческото равитие на Destructive Creation. Българската неформална група от анонимни артисти създава провокативни творби в градска среда от 2011 година насам, а социалните и политическите послания са неделима част от техните акции.

Скромното откриване на вендинг галерията и изложбата е на 7 април от 19:00. Оттам нататък тя предстои да се изпълни с произведенията и на други популярни и по-малко разпознаваеми артисти. Ще се оглеждаме за нея по време на изложби, литературни четения, арт инсталации и други културни събития.