Блатото
Преди Освобождението на България и провъзгласяването на София за столица пространството на днешната градина (затворена между бул. Васил Левски, бул. Евлоги и Христо Георгиеви, бул. Цар Освободител и ул. Генерал Йосиф Гурко) е било най-обикновена ливада, бързо превръщаща се в блато покрай преливащите води на Крива река. Още тогава обаче била любимо място на местните шопи.

Зеленчуци и ботаници
През 1882 княз Батенберг превръща мястото в зеленчукова градина, а по-късно съвсем естествено става и терен на първата Ботаническа градина. По времето на Фердинанд на същата територия се появява и алпинеум, който през 30-те години е допълнен с растителност от родните планини, както и от Кавказ. Жалки остатъци от алпинеума все още могат да бъдат видени и до ден днешен в ъгъла между Цар Освободител и Васил Левски.

Животинско царство
През 1891 в рамките на Ботаническата градина изниква и скромният ни, но пищен за времето си Зоопарк – с елени, слон, лъвове, фазани, а по-късно пристигат и животни като бели мечки и камили. Първоначално мястото е достъпно единствено за княжеската фамилия, нейните приятели и гости, но по-късно е отворен за посетители. Намиращите се зад паметника на съветската армия басейни все още напомнят за зоологическата градина, която (напук на бомбардировките и строежа на паметника) остава на мястото си чак до 1982.

Княжеският дворец
Фердинанд наистина е харесвал градината – както заради красиво подредената растителност, така и заради хубавата ограда в стил сецесион, която я е опасвала. Именно затова талантливият архитект Н. Лазаров разработва проект за царски дворец там. Избухването и ужасяващите последствия от Първата световна война обаче оставят Българското царство с твърде малко пари за осъществяване на амбициозната идея.

Детски смях
През 1934 пък започва изграждането на Царската детска градина – там децата на големците тичали и играели сред истински разкош. Имало истински самолет, танк и локомотив, басейн, театрална сцена и лабиринт. Съвременници описват мястото като магическо, но, уви, това усещане не се задържа дълго…

Автоматът
След като комунистите се настаняват на власт, те бързо започват планове за могъщ мемориален комплекс в центъра на града, посветен на Съветската армия (която по онова време е наричана освободителка). За времето между 1952 и 1954 пространството на ботаническата и детската градина са тотално преустроени, за да се направи място за внушителния паметник на съветските войски, който си е там и до днес.

Баба Яга
След преместването на зоологическата градина до Ловния парк и бавното загниване на развития социализъм, към края на 80-те, градинката се сдобива с нова слава и предназначение. Пространството зад паметника вече е наричано Баба Яга и е любимо място на свободолюбиви дългокоси ученици, които пият на открито евтина бира и водка, но и на достигнали дъното наркомани и техните дилъри. Впоследствие мраморните плочки пред паметника пък биват завзети от скейтърите, появяват се дори и няколко скейт рампи. В последните години в градинката могат да бъдат засечени и патрулиращи полицаи, а външният є вид като цяло се подобри, но е твърде, твърде далеч от някогашната пищност.