Проблемът е в производството, което е свръх и няма да спре, но можем да намалим щетата, като ограничим мегаупотребата. Никой не ви кара да се откажете от клавиатурата, телефона или, боже опази, винил колекцията си, но наистина ли не можете без…

Дъвка. В устата ви се премята микс от синтетичен каучук и братовчеди на пластмасата, които ще надживеят не само пломбите, но и зъбите ви. Вместо с дъвки, зареждайте се с ментови бонбони, които освежават сладките ни приказки, но не залепват за природата за вечни времена.

Сламки.
Ако ги използвате, или имате физически проблем и ви е простено, или сте с червило и това е смешно. Стегнете се – можете да пиете от чаша без да ви капе по брадата. Straws are for suckers.

Тънкописец. Защо да пишете с фино мастило, като и без това нищо не се разчита от закърнелия ви от клавиатурата почерк. Не сте калиграф и можете да надраскате задачите с молив или поне с презареждащ се химикал – сменяйте пълнителите, вместо да купувате нови пластмасови писалки при изчерпване на старите.

Чаша за кафе.
Вместо да горите ръце с капучиното в пластмасова чаша, което ритуално купувате на път за работа, отделете няколко банкноти за керамична или бамбукова (между 7-15лв) и подавайте нея на кварталните "баристи".

Пликчета. Не ви караме да пренасяте насипни фъстъци в джобовете, докато стигнете касата, но вместо плик за две чушки, отделен за авокадото и трети за корнишона, използвайте един – касиерките не могат да ви убият с поглед. Още по-добре, ако използвате личната си платнена торба за пазар. Има ги навсякъде, дори с готини дизайни и не са само за "хипстъри".

Бутилки за вода.
Нужната ни минерална и изворна хидратация се продава в пластмаса. Ще отървете природата от немалко шишета с една стъклена бутилка, която да презареждате от автомата за вода в офиса. Когато сте навън, сложете в чантата един пречистващ Bobble, напълнен директно от чешмата (и ние тъкмо го надигаме в Топ 10).

Пластмасови прибори. Колко често ви трябват 12 вилици вкъщи? Никога. Развалете комплектите и оставете по брой лъжица, нож и вилица в офиса, за да не трябва да взимате пластмасови уреди за обяда си. Той също може да не пътува до бюрото в тарелка за еднократна употреба, а в личната ви кутия за храна.

Ако все още смятате, че нямате нищо общо с новите, но вечни съседи на рибите в океана, ще ви питаме само "а клечки за уши ползвате ли?" и ще ви пратим на greenpeace.org.uk за тест с Plastic Calculator. Смята колко отпадъци генерирате несъзнателно за година и изсипва резултата в безкраен скрол, който ще ви стресне.