Весела Бабинова: Всеки път доказвам на себе си, че съм по-смела, отколкото предполагам

Тя е Офелия от Хамлет, тя е Мариане от Сцени от един семеен живот, тя е Иванка Курвоазие от Приключенията на И.К. Тя е две Марии – в Дванадесетата нощ и във филма Вездесъщият (режисьор Илиян Джевелеков). Тя е Весела Бабинова и вече можем да я видим и в най-новата премиера в Тhéatro, като този път сцената принадлежи изцяло на нея.

Моноспектакълът на Васил Дуев-Тайг Пистолет в торнадо по пиесата на Лорън Гъндърсън поставя главната героиня в гранична ситуация по време на природно бедствие. Изолирана в мазето си, за да се спаси от приближаващото торнадо, тя е принудена да се изправи пред вътрешните си конфликти и да се примири с предчувствието, че това може би е последният ѝ шанс да ги разреши.

Именно Весела Бабинова се заема с нелеката задача да предаде противоречивите емоции на персонажа с чувство за хумор и майсторска актьорска игра. Това е първият ѝ опит в този жанр, но вече жъне огромни успехи. За ролята си в Пистолет в торнадо неотдавна тя получи номинация за награда ИКАР в категория Водеща женска роля, а представлението се играе пред пълни зали. Следващата ни възможност да гледаме постановката е на 2 март от 19:30 ( после и на 26 март), а какво разказва актрисата за своя професионален път, любовта си към актьорското майсторство и за невъзможните дилеми, четем в следващите редове.

Разкажи малко повече за себе си. Коя мечта дойде първа – да излезеш на сцената или на екрана?

Да изляза на сцената. Бях в Народния театър и гледах моноспектакъла на Велко Кънев Даскал, последваха Бурята с режисьор Александър Морфов и Хъшове и после вече знаех, че май към НАТФИЗ отиват нещата.

За какво мечтаеш днес?

За здраве, далечни пътешествия и трудни роли.

Може да се каже, че в момента си сред най-разпознаваемите лица на българската сцена. Каква е историята на твоя пробив?

В трети курс Явор Гърдев направи кастинг за представлението Нощна пеперуда в Народния театър Иван Вазов. Беше каствал момичета от няколко класа, та дойде ред и на нашия. Трябваше да останем само 5 от всичките 13 и аз бях сред тях за мое огромно щастие. След това отидох на втори кръг и не след дълго получих имейл, в който научих, че съм избрана и започваме на 8 януари. Оттам започна всичко.

Какво те влюби в актьорското майсторство?

Времето вътре в мен.

Какво означава за теб да си успешна?

Да не предавам възгледите си по линия на това какво означава за мен театър със съдържание.

Актьорската професия може да бъде много натоварваща. Каква е твоята рецепта против бърнаут?

Гледам тъпо в една точка, чета, ако не ме боли главата, гледам филм или просто с дъщеря ми си лепим апликации в един скицник.

Пистолет в торнадо е първият ти моноспектакъл. Какво те изненада от естеството на този камерен формат на театъра? Какво ти хареса? Какво – не?

Изненада ме това, че успях, въпреки целия адреналин да се събера и психически да издържа на напрежението, което сама си създадох. Харесва ми общуването с публиката, харесва ми, че всеки път доказвам на самата себе си, че съм доста по-смела, отколкото съм предполагала.

Какво общо намираш между героинята си Анджела в Пистолет в торнадо и себе си?

Общото е, че се смеем в странни ситуации, непредполагащи хумор.

Оригиналната версия на пиесата на Лорън Гъндърсън довежда до мащабна кампания против огнестрелните оръжия, която се разпространява из цяла Америка. По какъв начин според теб чрез изкуството можем да се преборим с наболели политически, социални и морални проблеми?

Не е невъзможно, но смятам, че изкуството трудно повлиява на вземането на тежки решения в реалността. Поне тук, в България. Защото хората, от които зависи да бъдат взети тези решения, не ходят много-много на театър. По-важното за мен е след добро представление да се променя посоката на мислене на обикновения, редовия зрител. Промяната започва от малките неща. За мен е ясно, сегашните депутати с мъка ще допринесат за едно съществено изменение в образованието, културата или дори здравеопазването. Тях ги занимават други неща.

С какви проблеми имаме нужда да се борим тук и как?

Като се информираме, четем, не вярваме на всеки втори сайт, не влизаме в глупави свади в социалните мрежи и най-вече: правим това, което правим, по възможно най-добрия начин.

Пистолет в торнадо стъпва върху Хамлетовата дилема „Да бъдеш или да не бъдеш“. Кои са твоите най-големи моменти на дилема?

Винаги са свързани с работата ми, но аз добре знам какво искам и какво – не, така че чуденето не продължава чак толкова дълго.

Като заговорихме за Хамлет, ти си изпълнявала ролята на Офелия. В кои други знакови героини би желала да се превъплътиш?

Нямам някакви конкретни желания. Просто да са странни и интересни по своему.

А има ли роля, която не би приела?

Да, разбира се. Не обичам безсмисления смях. Така да го кажем.

Освен в театъра ти си участвала в няколко филма и в сериали. С какво за теб актьорското майсторство за кино най-много се различава от това за театър?

В киното почти всеки може да залъже, че става. В театъра е истината.

Какви сюжети те привличат в театъра и киното?

Заплетени и многопластови.

Какво гледаш в свободното си време?

Първо винаги отделям време за театър, за да гледам колегите си!

Имаме възможност да гледаме Пистолет в торнадо на 2 и 26 март в Theatro отсам канала.