"Промяната става бавно, с малки стъпки, но аз вярвам в малките стъпки", казва ни Сашо през масата, върху която тъкмо сме унищожили няколко ледени блокчета с вкусове от грейпфрут с джинджифил до авокадо с кокос. Момичетата до него, с които са приятели отдавна – Светла и Дора, слагат удивителна на изречението му само с поглед. В екип тримата работят от година по проекта Power Pops, за да доведат една небрежна хрумка, родена в планината, до заскрежен десерт на клечка, който помага на сериозни социални каузи, докато приятно смъква 35-те градуса на сянка.

Шеф-готвачът на рецептите е Светла – директор кампании и комуникация в БХК с две племеннички в Щатите. Докато им гостува миналото лято, плодовите сладоледи с американски прякор попсикъл ѝ стават толкова любими, че започва опити сама да ги приготвя за малките. Изглежда просто – пасираш плодове, добавяш кафява захар или мед и замразяваш, като винаги търсиш и някоя алтернативна съставка за "дзън" във вкуса. И е просто, когато ги правиш за близки и приятели, а те облизват клечката с едно "страхотни са!". Сложното е да замразиш 350 парчета в споделената кухня CoKitchen и да ги закараш с фризер на Прайда в София миналия месец, за да събереш чрез тях дарения за създаването на първия у нас ЛГБТИ център. Замисля ли се някой, че такива жизнено важни места за среща и подкрепа на тази общност тук няма, докато навън отдавна се множат? Изглежда не, затова и тази кауза е първата, зад която Power Pops застават с ледена воля.

"Най-голямата опашка беше пред нашите сладоледи", спомня си Дора, която се занимава с пред­приемачество и понякога също композира рецепти (нейна е ярката и сладка малина със семенца по тялото, само пазете дрехите). За по-малко от час и половина на Прайда всичките Power Pops изскачат от хладилника и тръгват от ръка на ръка, а заедно с тях каузата минава плавно от уста на уста. Вместо обявените 2/3лв за сладолед, хората често оставят с готовност цяла петица и ресто не търсят. Така се събират 500лв, които вече са влезли в сметката на Младежка ЛГБТ организация Действие, основно поела на плещите си проекта за центъра. Средствата обаче са само единият лост, с който попсикълите ще дават сила за справянето с неудобни и често невидими социални проблеми. Другият е говоренето.

"Дори само говорейки за една тема, успяваш да свържеш хора, които се вълнуват от нея", обяснява Светла, която веднага получава обаждания от познати и непознати, готови да помогнат за центъра и с пари, и с пространство. Сашо, който иначе е копирайтър в рекламна агенция, слага ударение и върху тона, с който думите достигат до ухото и навътре: "Много често в България се говори мелодраматично за подобни каузи, едва ли не с размахване на пръст – "вижте колко е тъжно това" или пък "ако не го подкрепите, трябва да се засрамите". Дошло е времето тези теми да се обсъждат по позитивен начин, затова и попсикълът е толкова готин символ." Вкусното ледено блокче е лек начин да повдигнеш тежък въпрос и да стигнеш до много хора, които ще се замислят за каузата зад гърба му. И за това, че реално могат да помогнат – дали на ЛГБТИ общността, или на жените, пострадали от домашно насилие, на децата в затворените институции, или на други групи в неравностойно положение.

Каузите са десетки и стотици, а Power Pops са взели нисък старт да се включат в колкото се може повече. Дотук виждаме, че рамото им е силно, остава да измислят как да стане и целогодишно. Едва ли ще е трудно (чухме да се говори нещо за Блъди Мери на клечка, да, да), така че пауър и от нас за тази истински събуждаща сетива и мозъци идея. Ако искате да добавите, елате на сладоледения фест на 16 юли в Betahaus – те ще са там пак с най-полезния лед и касичката за същата кауза.

Power Pops са на facebook.com/thepowerpops
Ще участват на сладоледения фестивал в Betahaus на 16 юли в подкрепа на каузата за ЛГБТИ център
Може да подкрепите Младежка ЛГБТ организация Действие с дарение на:
ЕИК 176377812
IBAN BG98 PRCB 9230 1042 1088 18
ProCredit Bank