Вкусът на морето

Колкото по-малко остава до ваканцията, толкова по-трудни са вечерите в София. И за храната говорим. В търсене на вкуса на морето в чиния, стигаме до Сан Стефано 18, където вече имат пресен улов за лятното меню на Pastoccino в няколко леки, чисти и фино композирани рецепти. Следващите три бяха изядени, за да проверим хвърлят ли небцето сред вълни, а отговорът е три пъти "да", още преди чашата розе (извън кадъра) напълно да ни е отвяла към брега.

Ципура на фурна (18.90лв)

Извадена от гръцки води, тази прясна риба не надвишава 600гр, за да е точната лека вечеря в зеленчукова гарнитура. Печена е цяла до хубав загар в пергамент върху ред картофи, грах и чери домати, а подправките са тези, които я карат да зазвъни – фенел, лайм, портокал и кориандър, който се усеща точно колкото трябва. Желанието ви да я споделите с другите на масата си е похвално, но едва ли ще е останало, когато посегнат.

Филе от калкан (21.90лв)

Ако някой в момента ви предлага калкан, внимавайте – тази дънна бяла риба не се лови у нас през сезона и има риск да е била замразена. В Pastoccino я доставят охладена от Испания, за да може шеф Александър Стефанов да вземе крехко филе от нея (160гр) и да го приготви леко на тиган с масло и лимон, преди да го положи върху пюре от пащърнак и карфиол и плътен сос с цвета и вкуса на шафран. Правилно ви звучи – това не е чиния за наяждане, а за засищане на рецепторите.

Лимонени лингуини (16.90лв)

Прясната паста е емблема и звезда в този ресторант (правят им я италианци с бутиково производство), така че сме подготвени лингуините с тигрови скариди и черноморски миди дори да изместят рибите отстрани. Фантастични са. Освен морския дух в черупка, тази гениално семпла храна крие още две тайни – деликатният ѝ лимонен вкус е вграден в самото тесто на пастата, а в соса фенелът танцува с капки Перно. Наздраве и наапетит!



Може също да ти хареса

Пустинни светове: от Марс до Аракис – лекция на Ratio

от Програмата Прочети още

Непреходната култура и култура на прехода

от Програмата Прочети още

Даваме начало на май с Националния фестивал на българското кино

от Програмата Прочети още

Александър Станишев: Надявам се хората да се замислят какво наследство оставят след себе си

от София Павлова Прочети още

Новото издание на „Ловци на истории“ ни разказва Истории за насъщния

от Програмата Прочети още

Шоу Мигранти с таланти

от Програмата Прочети още

Пустинни светове: от Марс до Аракис – лекция на Ratio

от Програмата Прочети още

Непреходната култура и култура на прехода

от Програмата Прочети още

Даваме начало на май с Националния фестивал на българското кино

от Програмата Прочети още

Александър Станишев: Надявам се хората да се замислят какво наследство оставят след себе си

от София Павлова Прочети още

Новото издание на „Ловци на истории“ ни разказва Истории за насъщния

от Програмата Прочети още

Шоу Мигранти с таланти

от Програмата Прочети още