Вкусът на морето

Колкото по-малко остава до ваканцията, толкова по-трудни са вечерите в София. И за храната говорим. В търсене на вкуса на морето в чиния, стигаме до Сан Стефано 18, където вече имат пресен улов за лятното меню на Pastoccino в няколко леки, чисти и фино композирани рецепти. Следващите три бяха изядени, за да проверим хвърлят ли небцето сред вълни, а отговорът е три пъти "да", още преди чашата розе (извън кадъра) напълно да ни е отвяла към брега.

Ципура на фурна (18.90лв)

Извадена от гръцки води, тази прясна риба не надвишава 600гр, за да е точната лека вечеря в зеленчукова гарнитура. Печена е цяла до хубав загар в пергамент върху ред картофи, грах и чери домати, а подправките са тези, които я карат да зазвъни – фенел, лайм, портокал и кориандър, който се усеща точно колкото трябва. Желанието ви да я споделите с другите на масата си е похвално, но едва ли ще е останало, когато посегнат.

Филе от калкан (21.90лв)

Ако някой в момента ви предлага калкан, внимавайте – тази дънна бяла риба не се лови у нас през сезона и има риск да е била замразена. В Pastoccino я доставят охладена от Испания, за да може шеф Александър Стефанов да вземе крехко филе от нея (160гр) и да го приготви леко на тиган с масло и лимон, преди да го положи върху пюре от пащърнак и карфиол и плътен сос с цвета и вкуса на шафран. Правилно ви звучи – това не е чиния за наяждане, а за засищане на рецепторите.

Лимонени лингуини (16.90лв)

Прясната паста е емблема и звезда в този ресторант (правят им я италианци с бутиково производство), така че сме подготвени лингуините с тигрови скариди и черноморски миди дори да изместят рибите отстрани. Фантастични са. Освен морския дух в черупка, тази гениално семпла храна крие още две тайни – деликатният ѝ лимонен вкус е вграден в самото тесто на пастата, а в соса фенелът танцува с капки Перно. Наздраве и наапетит!