Актуалната задачата пред барманите е да миксират своя град с Лондон. Ако искаш да разбереш как София влиза във взаимодействие с английския мегаполис, входът е свободен, а барманите са готови да разкажат и покажат.

Голямата награда на глобалния финал на MIXLDN е възможността победителят да направи собствен джин в дестилерията на Beefeater Gin в Лондон, с помощта и под надзора на човека, който вече повече от 40 години е отговорен за вкуса на Beefeater Gin и създател на Beefeater 24 – Дезмънд Пейн. Освен това на победителя ще се разкрият "тайни от дестилерията", ще има възможността да обиколи света като посланик на бранда, да бъде част от едни от най-престижните събития в индустрията, да научи, а и да предаде нататък наученото.

Дезмънд Пейн очакваме в София този понеделник, когато ще се присъедини към регионалните съдии, за да избере заедно с тях българският финалист. Какво ни разказва един от най-опитните професионалисти в индустрията за връзката си джина и предизвикателствата на MIXLDN 7 чети сега.

Откъде тръгва връзката ви с джина, свързано ли е било семейството ви с него?
В семейството ми няма директна връзка с индустрията, освен ако не сметнем за такава фактът, че чичо ми продаваше вино. Баща ми беше военен и винаги е смятал, че и аз ще стана такъв – аз обаче имах далеч по различна идея за посоката, в която искам да поема. Първата ми работа беше да бера грозде в Бордо, така опознах вино индустрията от първото звено във веригата. После се срещнах с джина и стартирах кариерата си в неговия свят преди повече от 50 години.

Кой е най-вълнуващият момент досега?
Горд съм с Beefeater 24, моето творение! Още в годината, в която бе представен за пръв път, той спечели наградата за най-добър джин на International Wine & Spirits Competition.

Как точно се свързва джинът с Лондон?

Джинът става популярен в Лондон преди повече от 300 години. Началото не е никак бляскаво – масово се консумира домашно приготвен, изключително нискокачествен. В момента, в който дестилирането става легално, качеството започва да се повишава. Днес популярността на джина по света само нараства. Ние сме изключително горди, че Beefeater Gin и до сега се дестилира в сърцето на един от най-иконичните и свързани с джина градове в света.

Какво е основното предизвикателство, което MIXLDN 7 отправя към барманите?
Барманите трябва да направят коктейл, който да показва мултикултурното разнообразие на града, в който живеят и работят. От тях искаме да се вгледат във всеки аспект от градската култура – в изкуството, в музиката, в храната – и да се вдъхновят. След което задачата им е да вземат това вдъхновение и да го миксират с духа на Лондон, с дух на Beefeater Gin. Естествено съдиите ще очакват още оригинални и добре балансирани напитки.

Как работихте с миналогодишния победител върху създаването на негов собствен джин? Какъв беше резултатът, колко бутилки бяха произведени?
През 2016 Beefeater MIXLDN беше спечелен от Тимоти Чинг от Хонг Конг. След като отпразнува победата у дома, той се върна в Лондон, за да прекараме седмица заедно и да създадем неговата собствена рецепта. Тя беше с ориенталски туист и включваше люти чушки и кардамон. Получи се добра комбинация с традиционните съставки на джина – хвойна, зърна кориандър и цитрус. Направихме около 250 бутилки, част от които Тимоти отнесе у дома, а останалите могат да бъдат намерени в магазина на дестилерията ни в Лондон.

А споделяте ли на Тимоти точната рецепта на Beefeater Gin?
Деветте растения в Beefeater Gin и трите допълнителни в Beefeater 24 не са тайна. Все пак точната рецепта, колко от кое, е добре пазена тайна, която малцина знаят.

Кое е по-трудно да се постигне – добре балансиран джин или добре балансиран коктейл?
Всичко е до баланс, но ако нямаш добре балансиран джин за основа е трудно да стигнеш до това да направиш добре балансиран коктейл. Именно затова Beefeater Gin обича да работи, да въвлича в различни начинания и да експериментира, заедно с бармани от цял свят.

Какви са тенденциите при коктейлите в момента?
През последните години стремежът е към по-прости напитки без твърде много съставки.

А има ли тенденции в приготвянето на джин?

Забелязвам, че локално дестилираните джинове все повече се стремят да използват локално отгледани съставки. Отделно, в Испания например, има голям интерес към розовия, плодово овкусен джин. Този тренд се разпространява и към други пазари.

Кои са баровете, които са ви впечатлили напоследък?
На много места по света успява да ме впечатли качеството на джин напитките. Напоследък развиващи се пазари за джина, като Мексико Сити и Буенос Айрес, се представят изключително добре. Все пак Лондон остава градът с най-добре развита бар култура в света.

Какво обичате най-много в работата си в индустрията?
Да бъда част от целия процес – от набавянето на хвойна до обсъждането на коктейлите с талантливи бармани. От-до!

А каква е любимата ви напитка в свободното време?
Класическият джин и тоник винаги е добър избор, но любимият ми коктейл в момента е Gibson (напитка с джин и сух вермут, гарнирана с лукчета – бел. ред). Обожавам тези малки лукчета.

Ела на българския финал на MIXLDN 7 в понеделник от 16:00 часа в Generator (бул. Черни връх 47). Вход свободен.