Царе са на шегата, освен на естетиката – в изпипаните им проекти често се намесват хумор и лекота. Как го правят, слушаме в НДК на 9 ноември – двамата са лектори в симпозиума на фестивала за дизайн Мелба, където за работата си говорят още хора от различни посоки. Фестът включва също изложба с местни примери в жанра (от 7 до 17 ноември) и мини филмова програма по темата. Преди да разопаковаме сладоледа обаче, концентрираме вниманието си върху Иван и Иван и по имейл питаме за техните дефиниции на всичко от най-добър дизайн до най-доброто парти.
ИВАН ВЕЛИЧКО
Последната добра шега, която чух, беше тази за търговеца, който се опитва да убеди клиент, че мъртвият папагал, който му е продал, е жив. На Монти Пайтън е. Всъщност не е последната, която чух, но е последната, в която разпознах себе си. Видях се в ролята на всеки от тримата герои едновременно.
Първият проект, от който бях доволен, беше първият ми. Не се шегувам – щастлив съм от всичко, което правя, още от самото начало.
Това, което за малко да ме спре да стана дизайнер, беше синдром на карпалния тунел (болезнено състояние с изтръпване в пръстите и ръцете – бел.ред.).
Най-скучната част от деня ми е, когато трябва да отговарям на имейли. Но хубавото в това е, че после идва най-вълнуващата част от деня ми.
Когато представям работата ни пред публика, малко се притеснявам, че може да забравя някой важен детайл и няма да схванат за какво им говоря. Не се притеснявам, че някой няма да хареса нещо, а че ще им липсва нужната информация, за да формират мнение. Правим неща, които рядко работят извън контекста си.
Най-оригиналното нещо, което съм виждал напоследък, бяха кожените обувки, които едно момиче носеше в метрото. Имаха принтове на знака на победата, направени от пръсти с червени нокти.
Най-великото парти, на което съм бил, беше онова, където биоложка с хирургически ръкавици демонстрираше механиката на преглед на простата върху свой колега. Беше на Pop Porn Party в Москва, организирано от нашия клиент Pure – приложение за запознанства.
На пръв поглед на хората не им се вярва, но всъщност съм рус.
Най-добрата част от работата с клиент е да получаваш гласови съобщения посред нощ, ако си забравил да си включиш самолетния режим на телефона.
Това, което най-често си драскам автоматично, е нищо. Винаги си драскам с мисъл. И когато си драскам с мисъл, обичайно са букви. Не мога да отговоря, че драскам логотипи или пениси. Нищо, освен букви, не се шегувам.
ИВАН ВАСИН
Миналият ми уикенд беше интересен с това, че карах сина си към спешното, за да му зашият обратно част от пръста. Без да иска си го отрязал с брадва, която държал с лявата ръка по не знам каква причина.
Екипът ни е най-силен в това да въплъщава творчески идеи в графичен дизайн.
Когато вляза сутрин в офиса, си мисля защо чашите от кафе и чай от вчера са още на масите и толкова ли е трудно да ги сложиш в съдомиялната, преди да си тръгнеш.
Последната ми дефиниция за добър дизайн е сложна система, която е функционална и ясна с минималистичния си дизайн, но е и не по-малко емоционална.
Нещо, което искам да направя, обаче приятелите ми ще ме спрат, е да си забраня да пътувам цяла година. Имам предвид, че искам да пътувам цяла година, а приятелите ми няма да ме спрат, обаче аз не мога да го позволя.
Последното интересно място, на което бях, беше къща, направена от контейнер, близо до Северно море. Беше по средата на нищото. Природата беше красива, както и самата къща, която беше направена в Дания.
Най-добрата тема за разговор са парите.
Това, което планирам да правя в бъдеще, е да уча повече. Искам да превключа фокуса си от това да произвеждам неща към това да изследвам неща. С други думи смятам да работя по-малко. Заради това и най-добрата ми тема за разговор в момента са парите.
Ако забия в някой проект, най-вероятно ще ме намерите да проверявам имейла си и да чакам нови клиенти, към които да пренасоча вниманието си.
Ако не правех това, сигурно щях да си ъпгрейдвам магьосника в онлайн ролева игра.
Shuka са на shuka.design
Симпозиумът с тях е на 9 ноември в зала 6 на НДК, входът е 80лв или 100лв с билети за 5 филма за дизайн
Целият фестивал Мелба е от 7 до 30 ноември, повече на melba.bg