Внимание, огнеопасно!

С два милиона по скалата на Сковил за лютивост е чушката Carolina Reaper, но едно лудо място в Брайтън вкарва хора в спешното с 5 пъти по-пиперлив бургер. На Солунска пък тъкмо отвори първият офлайн магазин на Chilli Hills, където те посрещат с подобни любопитки и те изпращат с подпален апетит и семена от морков в джоба."На масата вкъщи винаги имаше нещо люто, така че от дете съм запален по него." Говори Сандо – кълбо енергия, прекарало 19 години в Англия и 12 в скейт индустрията, преди да се завърне със свежа бизнес идея и желанието да се буди от птички, вместо от градски шум. Така през 2013 с приятел взимат камион и внасят тук западната хрумка за улична храна на колела, но планът се мени, щом двата декара двор към новия дом на Сандо в Кокаляне започват да бълват повече люти чушки, отколкото фамилията може да изяде. Оттам нещата ескалират така: той стартира разработката на домашни огнени сосове, които раздава на приятели, а възторгът отсреща подсказва, че Chilli Hills обезателно трябва да бъде и бранд – не само прякор на кокалянската къща-на-хълм.Днес всичко върви по учебник: онлайн магазин, гастрол на по-добрите базари, цех в Бояна, изпипани опаковки, весели подаръчни сетове, тематични лимитирани серии (като Love Potion за Свети Валентин, сготвен от пет афродизиака), мини бутилки за ръчния багаж в самолета (защото хората все питали), износ за няколко страни и колаборации с брандове като Гайо и Blek Pine. Така наред с растящата палитра сосове, салси, пасти, подправки, туршии, пресни и сухи чушки – всичко оценено от 1 до 10 по личната огнена скала на Сандо – в Chilli Hills намираме мед, шоколад, ракия и два вида крафт бира с чушки. А концепцията в основата на всичко е желязо: у нас да влизат екзотични видове (от халапеньо до смъртоносната Каролина) и да се миксират с местни вкусове (като подправката ръсеница) до получаването на нещо глобално непознато."Тръгнах за палачинки, наех магазин", разказва ни Сандо как случайно попада на помещението на Солунска, където месец по-късно мечтата за рафтове до тавана, на които да опре стълба като в нюйоркска библиотека, вече е факт. Идеята на мястото обаче не е само да елиминира от сметката ни цената за онлайн доставка. Тук ще идваме за дегустации, нови люти рецепти, да чуем повече за продуктите или за това кой е Сковил и какво е да хапнеш от онзи брайтънски бургер. И най-ценното: историята как Сандо открива, че и ние имаме велика, отдавна изнесена навън сортова чушка (български морков, за която "мексиканците трябва да ни завиждат") и как можем да подкрепим мисията му да я върнем обратно на всяка маса у нас. Жокер: освен милион продукти с "моркова", в магазина го имат и на семена и не се стискат да ги подаряват. Chilli Hills е на Солунска 29, chilli-hills.com и facebook.com/ChilliHillsFarm
Работно време: вт-чт 11:00-19:30, пт-сб 11:00-21:00, нд 11:00-19:30
Още за българския морков на bulgariancarrot.com